Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 06 maart 2024

Geen steun voor motie Teunissen tegen verbranden biomassa

De Tweede Kamer wil geen verbod op het importeren en verbranden van houtachtige biomassa uit bossen voor energieproductie. Dat is goed nieuws voor RWE.

Kamerlid Christine Teunissen (Partij voor de Dieren) had hiervoor gisteren (5 maart) een motie ingediend, omdat ze vreest dat het importeren van houtachtige biomassa uit bossen voor elektriciteitsopwekking leidt tot grootschalige ontbossing. Daarom vroeg ze in haar motie het kabinet om de subsidieregeling voor bio-energie met koolstofafvang en -opslag (Beccs) niet verder uit te werken.

Ze kreeg echter geen meerderheid in de Tweede Kamer achter haar motie. Enkel de fracties SP, GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren, JA21, Forum voor Democratie en de PVV stemden voor deze motie.

Dat de Tweede Kamer deze motie verwerpt, is goed nieuws voor RWE. Dit energiebedrijf wil de Eemshavencentrale volledig op biomassa laten draaien, in plaats van de huidige 30 procent. Dit betekent een verhoging van 1.600 kton biomassa per jaar naar maximaal 6.000 kton biomassa per jaar. Hiervoor wil RWE meerdere soorten biomassa gebruiken, maar daarvoor moet de provincie Groningen wel eerst de vergunning aanpassen. Voordat de provincie dit doet, dient RWE wel de milieueffecten van de verschillende combinaties van biomassa te onderzoeken, zo adviseerde de commissie van de milieueffectrapportage begin februari.

Biomassacentrale Diemen

Vorige week zocht Teunissen nog de confrontatie op met demissionair minister Rob Jetten van Klimaat en Energie. Uit een artikel van De Telegraaf zou volgens het Kamerlid hebben gebleken dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zou hebben meegedacht met energiebedrijf Vattenfall om subsidie voor de biomassacentrale in Diemen toegekend te krijgen, nadat het kabinet had gezegd te stoppen met biomassasubsidie. Volgens Jetten is de subsidieaanvraag netjes en transparant verlopen en voldeed de subsidieaanvraag van Vattenfall aan alle eisen van de subsidieregeling duurzame energie.