Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 13 juni 2024

Circtec neemt Granuband over

Vanuit de Amsterdamse haven gaat Granuband versnipperde banden leveren aan Circtec. De chemisch recycler wil deze verwerken in de pyrolyse-installatie die op dit moment verrijst in Delfzijl.

Circtec gaat autobanden zowel chemisch als mechanisch recyclen.
Foto: Annakazantseva | Dreamstime

Circtec wil in Delfzijl jaarlijks tussen de 180 en 200 kton afgedankte banden verwerken. Dat is ongeveer vijf procent van de totale jaarlijkse Europese productie aan afvalbanden. De Engelse recycler verzekert zich nu van feedstock door Granuband over te nemen. Dat bedrijf verwerkt nu zo’n 50 kton afgedankte banden per jaar op haar site in de haven van Amsterdam.

Granuband wordt geïncorporeerd in de Circtec Group en zal de feedstock-eisen voor de nieuwe installatie in Delfzijl gaan managen. Tegelijk zullen er in Amsterdam ook nog banden mechanisch worden gerecycled. Circtec claimt dat het hierdoor als eerste bedrijf in de wereld banden zowel chemisch als mechanisch kan recyclen.

Logistieke draaischijf

Voor Circtec is Granuband een interessante ‘prooi’ omdat het bedrijf niet alleen over een geavanceerde recyclingplant beschikt met geautomatiseerde bandenselectie en een gerobotiseerde productie, maar ook over directe toegang tot bulktransport over zee via de haven van Amsterdam. Banden uit heel Europa kunnen zo hun weg gaan vinden naar de installaties van Circtec.

Circtec gaat afvalbanden via pyrolyse verwerken tot hernieuwbare scheepsbrandstoffen en petrochemische grondstoffen voor circulaire nafta. Afgelopen maand tekenden Circtec en het Britse energiebedrijf BP hier al een achtjarige afnameovereenkomst voor. Circtec is nu actief in vijf Europese landen en exploiteert twee proefinstallaties. In Delfzijl moet de nieuwe ‘flagship’ pyrolyse-installatie vanaf 2025 draaien.

Infill-verbod

Nieuwe verwerkingsmethoden voor autobanden zijn zeer welkom, nadat de EU vorig jaar besloot de toepassing van rubberkorrels (infill) op kunstgrasvelden te verbieden. Bandenrecyclers zien daarmee een flink deel van hun afzetmarkt zien verdwijnen.