Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 18 juni 2024

Harbers bezorgd over textieltrend

De hoeveelheid op de markt gebracht textiel is in 2022 gestegen naar het niveau voor de coronapandemie, maar er is minder textiel gescheiden ingezameld. Met het nieuwe beleidsprogramma textiel moeten de gestelde beleidsdoelen wel haalbaar worden.

In 2022 is er minder textiel ingezameld, ten opzichte van de hoeveelheid in 2021.
Foto: Tetyana Koryenyeva | Dreamstime

In Nederland kwam in 2022 in totaal 282 kton nieuw textiel op de markt, waarvan 253 kton consumentenkleding. Dit is een stijging van 5 procent ten opzichte van de 268 kton nieuw op de markt gebracht textiel (waarvan 214 kton consumentenkleding) in 2021. Dit komt neer op 16 kilo per persoon, meldt adviesbureau Royal HaskoningDHV in haar rapport ‘Monitoring beleidsprogramma circulair textiel peiljaar 2022’.

De hoeveelheid tweedehands textiel die vanuit de gescheiden textielinzameling op de markt is gebracht, is gestegen van 7 kton naar 24 kton. Daarnaast is de hoeveelheid textiel die via onlineplatforms is verhandeld gestegen van 0,77 kton naar 8 kton. Dit komt neer op 1,8 kilo per persoon aan tweedehands textiel. Dat lijkt een reuzestap, maar de toename is vooral te verklaren door het gebruik van meer dataleveranciers waardoor meer tweedehands verkoop door consumenten cijfermatig in beeld is gekomen. De hoeveelheid gescheiden ingezameld textiel is in 2022 echter gedaald, van 143 kton in 2021 naar 106 kton in 2022. Dit houdt een daling van 20 procent in en is te zien bij zowel kringloopwinkels als gemeenten.

Doelen niet in zicht

Met deze cijfers komen de verschillende gestelde beleidsdoelstellingen nog lang niet in zicht. Met uitzondering van hergebruik in Nederland blijft de benodigde realisatie van de doelstellingen uit het beleidsprogramma achter bij de gestelde doelen. Demissionair minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) beschouwt vooral de groeiende hoeveelheid op de markt gebracht textiel als een zorgwekkende trend, omdat de productie van nieuwe kleding voor de meeste milieu-impact zorgt. Hoewel er in 2022 minder textiel gescheiden is ingezameld, verwacht hij dat het effect van de UPV Textiel, die in juli 2023 is ingegaan, op inzameling de komende jaren zichtbaar wordt.

Circulair textiel 2025-2030

Harbers kijkt ook alvast vooruit naar het nieuwe beleidsprogramma ‘Circulair textiel 2025-2030’. In dit beleidsprogramma komt naar verwachting meer aandacht voor minder en bewust kopen, het gebruik van duurzame materialen en het aanpakken van fast fashion. Hiervoor heeft IenW een participatietraject opgezet, met burgers, experts in de textielsector en partijen uit het netwerkoverleg textiel. In dit traject was er ook aandacht voor het belang van hergebruik en recycling, zoals een verplicht percentage recyclaat in nieuwe kleding. De conceptversie is in mei gepubliceerd via een internetconsultatie en naar verwachting verschijnt het nieuwer beleidsprogramma na de zomer, onder het nieuwe kabinet.