Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 03 juli 2024

'Juweeltje in afvalland' met tromgeroffel geopend

Met een nieuwe grondstoffenhal wil Meerlanden de kwaliteit van het ingezamelde materiaal een impuls geven. Ook moet de hal de overlast voor de omgeving beperken én voor betere werkomstandigheden voor de eigen medewerkers zorgen.

De officiele opening van de grondstoffenhal met Meerlanden-directeur Angeline Kierkels (links) en afvalwethouder Mariette Sedee. (Foto: AfvalOnline)

"Een juweeltje in afvalland". Zo karakteriseerde afvalwethouder Mariette Sedee van de gemeente Haarlemmermeer gisteren (2 juli) de nieuwe grondstoffenhal van Meerlanden. Op de locatie in Rijsenhout waar de overslaghal verrees, heeft het publieke afvalbedrijf te maken met kritische buren. En dus koos Meerlanden ervoor om iets neer te zetten met veel aandacht voor de de omgeving.

“Eén van de uitgangspunten bij dit project was dat we alle grondstofstromen die stof, geluid of geur veroorzaken, binnen willen overslaan”, vertelde Angeline Kierkels, directeur van Meerlanden. In de hal van 90 bij 45 meter zijn veertien overslagvakken gecreëerd, die flexibel zijn aan te passen. De praktijk moet de komende tijd uitwijzen hoe de hal optimaal kan worden benut.

De grondstoffenhal is verder zo geplaatst dat de hal een – qua geluid – afschermende werking heeft richting omliggende woningen. Verder zijn de gevels voorzien van accoyahout. Dit hout zorgt voor de opslag van CO2, moet 50 jaar onderhoudsvrij zijn én geeft de hal een duurzame uitstraling.

Inpassing in de omgeving is voor afvalbedrijven steeds vaker een belangrijk thema, klonk het aan de statafels bij de netwerkborrel na de feestelijke opening. Circulaire economie mag dan sexy zijn, op een overslaglocatie in de achtertuin zitten de gemiddelde Nederlander minder te wachten.

Kwaliteit

Met de overslaghal wil het publieke afvalbedrijf in de eerste plaats overigens de kwaliteit van ingezamelde grondstoffen een boost geven. “De hal geeft Meerlanden ruimte om de kwaliteit van ingezameld materiaal te monitoren en data hierover terug te koppelen aan de gemeenten waar we inzamelen”, legde Kierkels uit. Concreet is er onder andere ruimte om een visuele inspectie op pmd uit te voeren.

Met inzicht in de kwaliteit van de ingezamelde grondstoffen kunnen de bij Meerlanden aangesloten gemeenten hun afvalbeleid optimaliseren. En dat is belangrijk om dichter in de buurt te komen van een volledig circulaire economie.

Meerlanden koos met de grondstoffenhal verder voor kwalitatief goede werkomstandigheden voor haar medewerkers. Kierkels: “In het dak zitten lichtkoepels voor voldoende daklicht en onze mensen kunnen hier uiteraard droog en uit de zon werken.” Over de inrichting van de hal hebben volgens de directeur vooral ook de mensen die erin gaan werken nagedacht. “Wat hier nodig is, kunnen we niet allemaal vanuit een kantoortje bedenken.”

In de nieuwe hal is verder kantoorruimte gecreëerd, mét uitzicht op de operatie. En er is een educatieruimte waar onder andere scholieren ontvangen kunnen worden.