Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 04 september 2024

Circulaire initiatieven schitteren op Duurzame Dinsdag

Op Duurzame Dinsdag ontving milieustaatssecretaris Chris Jansen een koffer met 227 duurzame initiatieven, twee circulaire initiatieven kregen een Duurzame Dinsdag Prijs en er werden drie Duurzame Lintjes uitgereikt.

Het Duurzame Koffertje zat dit jaar goed vol. Een teken dat Nederland een innovatief en vindingrijk land is, vindt staatssecretaris Jansen.

Op al weer de 26e editie van Duurzame Dinsdag is staatssecretaris Chris Jansen overspoeld met duurzame initiatieven. Bevatte het Duurzame Koffertje vorig jaar nog 150 duurzame initiatieven ter inspiratie voor beleidsmakers, dit jaar telde organisatie liefst 227 duurzame initiatieven. In een trendrapport, dat gisteren (3 september) ook is aangeboden aan Jansen, zijn ze allemaal op een rij gezet. Volgens de milieustaatssecretaris laat de volle koffer zien dat Nederland een heel innovatief en vindingrijk land is. "Ik vind het heel belangrijk om veelbelovende ideeën verder te brengen. Daar ga ik mijn best voor doen. Bijvoorbeeld door de ideeën breder te verspreiden onder leden van het kabinet en de Kamerleden. En ik kom graag op bezoek bij enkele initiatiefnemers”, zo beloofde hij.

Op een aantal inhoudelijke thema’s zijn er dit jaar opvallend veel initiatieven verzameld voor het koffertje. Veel aandacht gaat uit naar een gifvrije sierteelt, schoon en genoeg drinkwater, verduurzaming in de zorg en schoonmaaksector en de lokale maakindustrie.

Oog voor circulariteit

Met name bij de lokale maakindustrie is er veel aandacht voor (minder) afval en circulaire economie. Fibershed Nederland werkt bijvoorbeeld aan een lokale circulaire textielketen. Zij bouwen een waardeketen, van grond (gewassen, wol), tot textiel, tot mode, tot compost, waarbij steeds de bescherming van bodem en biodiversiteit leidend is. VanHier maakt volledig recyclebaar plaatmateriaal van natuurlijke reststromen en lokale vezelteelten. En Flip the City produceert Zij bouwen een waardeketen, van grond (gewassen, wol), tot textiel, tot mode, tot compost, waarbij steeds de bescherming van bodem en biodiversiteit leidend is. Circulaire houtbewerker Herso oogst oud hout op milieustraten, waarmee door honderd jongen twee huizen gebouwd gaan worden. En Tala ontwerpt en bouwt circulaire woningen van hout en andere biobased materialen van dichtbij, in hun eigen fabriek.

Maar er zijn uiteraard veel meer circulaire initiatieven terug te vinden in het Duurzame Koffertje. Blade-Made hergebruikt windmolenwieken voor objecten in de openbare ruimte. Van straatmeubilair en speeltoestellen tot busstations en geluidsschermen langs snelwegen. De Groente & Fruitbrigade verzamelt, sorteert en distribueert groente en fruit naar voedselbanken. Het gaat dan om partijen die worden gedoneerd vanwege overschotten of een kleine vlekje of plekje. En Gloovy Eco Gloves biedt de eerste volledige circulaire handschoen, met dezelfde specificaties als de nitril wegwerphandschoen. Gloovy levert de handschoenen niet alleen, maar zamelt ze (in samenwerking met PreZero) ook in en recyclet ze tot hoogwaardige producten. Als dat lukt voor alle 400 miljard handschoentjes die er jaarlijks in de wereld worden gebruikt, is de impact enorm.

De Groente & Fruitbrigade en Gloovy ontvingen gisteren na een pitch voor een jury overigens een zogenoemde Duurzame Dinsdag Prijs. Voor die prijs waren uit honderden duurzame initiatieven er zeven genomineerd, waaronder ook het circulaire initiatief Paperwise, dat papier en karton maakt van bijvoorbeeld stengels en bladeren die overblijven na een oogst.

Duurzame Lintjes

Op Duurzame Dinsdag worden traditioneel ook de Duurzame Lintjes uitgereikt. Dwarsdenkers Ad Vlem, Raki Ap en Lara Wolters waren dit jaar de gelukkigen. Vlem is een voorvechter van zogenoemde ecodorpen, Ap strijdt al jaren voor een beter milieu en bescherming van inheemse mensen en Wolters zette zich in het Europees Parlement onvermoeibaar in voor Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), beter bekend als de ‘anti-wegkijkwet’, die 5.000 grote bedrijven onder andere dwingt een geloofwaardig klimaattransitieplan te maken. Eerder kregen onder andere Paul Polman, Feike Sijbesma, Wubbo Ockels, Marjan Minnesma, Jessica den Outer, Ruud Koornstra, Greta Thunberg, Elisah Pals, Bibi Mantel en Frans Timmermans een Duurzaam Lintje opgespeld.

Kees Klomp trapte Duurzame Dinsdag gisterenochtend af met de Duurzame Troonrede. Hierin betoogde de activistische onderzoeker dat een ecologisch-economische ineenstorting onafwendbaar is geworden, maar dat het wel degelijk zin heeft om in actie te komen voor een betere wereld. AfvalOnline publiceerde gisteren al een samenvatting van de rede.