Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 17 september 2024

Circulaire deal werpt vruchten af in Noord-Hollandse bouw

Een regionale samenwerking van 37 partijen rond het 'circulair oogsten' van bijvoorbeeld hout, beton en steen raakt op stoom. Niet alleen door de realisatie van concrete projecten, maar ook dankzij de aansluiting van nieuwe partijen.

Een sloopproject van GP Groot, één van de ondertekenaars van de circulaire deal. (Foto: GP Groot)

In de Circulaire Deal Secundaire Bouwmaterialen Noord-Holland Noord staan afspraken over het standaard toepassen van principes rond ‘circulair oogsten’. Dit houdt in dat gebouwen op een juiste manier uit elkaar worden gehaald, zodat grondstoffen en materialen zoals hout, beton en steen opnieuw kunnen worden gebruikt. 

De bouwsector is verantwoordelijk voor 50 procent van het grondstoffenverbruik in Nederland. Mogelijkheden voor het hergebruiken van grondstoffen worden er nu nog onvoldoende benut. Voornamelijk omdat er gesloopt wordt zonder rekening te houden met het hergebruik van materialen in (nieuw)bouwprojecten. De partijen die de circulaire deal ondertekenen beloven dat zij dit jaar bij ten minste 50 procent van alle gebouwen die gesloopt worden de circulaire oogstvoorschriften toepassen, en binnen twee jaar volledig circulair slopen.  

Succesverhalen

Inmiddels zijn er zeven circulaire oogstprojecten in Noord-Holland Noord gerealiseerd. Daar komen dit jaar nog zeker negen projecten bij.  Een succesvol project dat recent is afgerond is de circulaire sloop van een voormalige basisschool op Texel. Op de plek van de basisschool wordt het Groene Verpleeghuis gebouwd en circulair geoogste materialen zoals de gevelkozijnen krijgen daar een nieuwe plek. Ook een deel van de balklagen wordt hergebruikt in het nieuw te bouwen verpleeghuis. De overige balken en diverse kleine materialen zijn verkocht. In totaal is minder dan 2 procent van de vrijkomende grondstoffen verbrand of gestort. Van Wijnen Heerhugowaard, C.A. de Groot en opdrachtgever ouderenzorgorganisatie Omring ontvingen hiervoor het certificaat Circulair Sloopproject. 

Voor Esther Rommel, de Noord-Hollandse gedeputeerde Circulaire Economie, laten projecten zoals op Texel zien dat er nog veel winst valt te behalen met het circulair oogsten van materialen uit gebouwen. Niet voor niets is er ook veel interesse voor de werkwijze buiten de regio. “De Circulaire Deal Secundaire Bouwmaterialen is niet alleen succesvol in Noord-Holland Noord, ook in de rest van Noord-Holland, Nederland en zelfs internationaal is er interesse in onze aanpak. Volgend jaar komt staatssecretaris Andre Baumann van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg naar Noord-Holland om de resultaten met eigen ogen te zien. Ook hebben meerdere Europese netwerken ons verzocht de aanpak van het tot stand komen van de circulaire deal met hen te delen.”

Olievlek

Ook binnen de regio Noord-Holland Noord zelf breidt het circulair slopen als een olievlek uit. Sinds de ondertekening van de circulaire deal door 37 partijen begin dit jaar, hebben zich inmiddels nog eens acht partijen achter de deal geschaard, waaronder de gemeente Alkmaar, Arie Hollenberg Sloop- en Milieuwerken en Bouwcenter Rab. In totaal is de circulaire deal nu dus door 45 partijen ondertekend.

Ter ondersteuning van de Circulaire Deal is inmiddels ook een overzicht in de vorm van een dashboard ontwikkeld. Dit geeft een overzicht van partijen die secundaire materialen innemen, verwerken en/of verkopen en van de bij de provincie bekende sloopprojecten tot aan 2030 van de gemeenten, woningcorporaties en zorginstellingen die de deal hebben ondertekend. Dit dashboard is voor iedereen toegankelijk en ondersteunt zo dus bij het creëren van circulaire bouwketens.

De Circulaire Deal rond secundaire bouwmaterialen in een notendop. (Beeld: Provincie Noord-Holland/Circulair West-Friesland)