40.000 ton papier en karton per jaar kan PreZero verwerken op haar vernieuwde locatie in Alphen aan den Rijn. De investering daar moet het bedrijf in een teruglopende markt competitief houden.
Op de PreZero-locatie in Alphen aan den Rijn is de afgelopen jaren hard gewerkt aan een extra hal voor de verwerking van papier en karton (opk). In die hal zit niet alleen veel opslagruimte, maar staat ook een moderne papierpers. Gisteren (19 september) werd de locatie feestelijk geopend door PreZero’s regiodirecteur Marco Pols en value chain directeur papier Ane-Dick Steringa en de Alphense wethouder Relus Breeuwsma, ook al is deze eigenlijk al sinds afgelopen maart in bedrijf.
Steringa vertelde zijn gasten dat Pols hem ooit op het hart drukte dat in Alphen ‘alles samen komt’ door de geweldige centrale ligging in de Randstad. Geen betere plek dus voor de verwerking van ingezameld papier en karton. Toch liet Steringa even een heat map maken van waar de klanten van PreZero zitten. Daarna trok hij echter dezelfde conclusie. De ontsluiting richting grote steden is zeer goed. En dat wordt steeds belangrijker nu transportafstanden, en CO2-uitstoot die daarmee samenhangt, steeds meer gaan tellen in de afvalketen. Bonus met het oog op de toekomst is dat er letterlijk om de hoek een inland-terminal ligt en logistiek dus ook (deels) met lage emissies over het water kan worden georganiseerd.
Überhaupt is het voor PreZero van groot belang om de inzameling en verwerking van papier en karton te optimaliseren. Zoals de CEO van concurrent Veolia onlangs stelde in een groot interview op AfvalOnline: de komende jaren gaat de strijd om de kilo’s een stuk heviger worden. Simpelweg omdat er jaarlijks minder materiaal in de markt zit om te verwerken. Pols en Steringa zien dat ook. Slimmer werken dan de concurrent is dus het devies.
Tijdens een rondleiding lieten Pols en Steringa in dat kader trots enkele nieuwe snufjes zien om karton van grote klanten op locatie in elkaar te drukken zodat het extra efficiënt kan worden vervoerd. Dat gebeurt nog veel efficiënter dan bij traditionele perscontainers doordat de complete structuur van het materiaal uit elkaar gedrukt wordt.
Met de grote pers in de nieuwe hal denkt PreZero ook een mooie slag te kunnen slaan. De verwerking van materiaal verloopt er niet alleen efficiënter mee, de pers is ook nog eens extra veilig door slimme snufjes. Zo schakelt hij zichzelf direct uit als een medewerker zich in een gevarenzone begeeft. Brandjes door batterijen of problemen met lachgascilinders blijven zoals bij zoveel verwerkers wel een risico. Sterker, er is elke maand wel een brand(je), wist Steringa te vertellen. Maar ook daar is met bijvoorbeeld een slimme blusoplossing op geanticipeerd. Uit grote branden op sorteerlocaties in Zwolle en over de grens in Duitsland heeft PreZero wel lering getrokken.
De vernieuwing van de locatie had overigens nog heel wat voeten in de aarde. Het proces werd even verstoord door problemen met een vergunning in verband met pfas. Ook de stroomaansluiting was een probleem. De grote pers heeft energie nodig, maar in een land geteisterd door netcongestie moest daarvoor uiteindelijk een dak vol gelegd worden met 1.400 zonnepanelen. Én opslag geregeld worden in de vorm van een flinke batterij voor als de zon eens niet schijnt. Uiteindelijk leidde dit wel tot een duurzame verwerkingslocatie die voor haar energievoorziening volledig onafhankelijk van derden kan opereren.