De start-up die waardevolle en zeldzame metalen uit printplaten haalt, heeft het niet gered.
Afgelopen week is het faillissement uitgesproken over Circular Industries. Een innovatief bedrijf dat hoogwaardige metalen uit printplaten wilde gaan winnen. De fabriek die dat zou gaan realiseren was gebaseerd op plasmatechnologie, die de materialen uit printplaten isoleert, zonder restafval en schadelijke emissies. De Holle Bolle Gijs – Rare Metal Recovery (HBG-RMR) werd het proces gedoopt. De opstart van de Urban Mining fabriek werd echter geplaagd door een tekort aan financiering. De initiatiefnemers liepen keer op keer aan tegen investeerders die niet of niet voldoende over de brug kwamen. Het lijkt er op dat uiteindelijk dit het project de nekslag heeft gegeven. De curator laat weten in overleg te zijn met de bestuurder over de mogelijkhedne van een doorstart. Het is volgens har nog te vroeg om daar iets over te zeggen.
Circular Industries is een volgend bedrijf dat het niet redt nadat Umincorp begin dit jaar failliet ging. Bij deze recycler van plastic, overigens ook gebaseerd op een plasmatechnologie, lag de oorzaak bij de ingestorte marktprijs voor plastics waardoor het bedrijf niet meer concurrerend kon werken. Maar deze ontwikkeling zal potentiële investeerders in de circulaire economie niet meer vertrouwen hebben gegeven.
De ambities bij de start ruim tien jaar geleden waren niet mis. Vanaf eind 2017 moesten er jaarlijks 6 miljoen kilo printplaten door de installatie gaan. Al snel bleek dat dat te enthousiast was. Het aantrekken van financiering bleek een groter struikelpunt dan de initiatiefnemers hadden gedacht, “De grootbanken die hun mond vol hebben van de circulaire economie moeten steeds weer toegeven dat ze niet de juiste instrumenten hebben om een project als het onze te financieren. Op hen kunnen we niet bouwen”, vertelde ceo Niels Wagemaker AfvalOnline in 2017. De pioniers richten hun pijlen op de groet financiële centra als Londen, waar men meer visie op grondstof tekorten.
De werkelijkheid bleek echter een stuk weerbarstiger. In 2019 was de financiering nog steeds niet rond, hoewel toen al wel 42 miljoen euro was toegezegd, maar het wachten was nog op financiering van 2 tot 8 miljoen euro. In 2022 leek er schot in de zaak te komen. De ING werd aangesteld als de bank die de leiding zou nemen in het bijeenbrengen van de financiering. Echter, in 2023 werd 2 miljoen euro zeker gesteld als aanloopfinanciering voor de proces- en project validaties door Orchard Participations, EIT InnoEnergy en Impuls Zeeland. Deze financiering maakte de weg vrij voor de financiering en bouw van de Urban Mining Factory, met een leidende rol van de ING.