Categorie: Regels, toezicht en rechtspraak | Gepubliceerd: 05 december 2024

RvS-uitspraak biedt Vinylrecycling 'nieuwe mogelijkheden'

De uitspraak over de export van pvc naar bestemmingen buiten de EU biedt het failliete Vinylrecycling mogelijk nieuw perspectief. Op een cruciaal punt kreeg het bedrijf namelijk gelijk bij de Raad van State, zo benadrukt het. En de ILT heeft huiswerk.

De rechters bij de Raad van State gaven Vinylrecycling op één belangrijk punt gelijk. (Foto: Raad van State)

Op 4 december oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State dat Vinylrecycling in 2022 onvoldoende informatie heeft overlegd over de export van vijf containers met pvc naar India, Algerije en Guatemala om te kunnen beoordelen of de einde-afvalstatus was bereikt voor het verstuurde materiaal. Op grond van de Europese regels voor de overbrenging van afvalstoffen (Evoa) merkte de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) de exporten dan ook terecht aan als illegale overbrenging.

Geen fijne uitspraak voor het recyclingbedrijf uit Lelystad, zou je zeggen. Maar in een persbericht benadrukt de leiding van het sinds vorige maand failliete bedrijf dat de uitspraak toch zeker ook perspectief biedt. Voor de recyclingmarkt, maar ook voor een doorstart van het bedrijf.

Op cruciaal punt gelijk

Op de zitting bij de Raad van State had Vinylrecycling afgelopen zomer aangegeven dat de ILT ten onrechte stelt dat het recyclingbedrijf als exporteur op basis van de Evoa verplicht is om aan te tonen dat een ontvangend land de stoffen niet als afval kwalificeert. De Afdeling bestuursrechtspraak geeft het bedrijf hierin gelijk. De Europese verordening kent namelijk geen bepaling waaruit een dergelijke verplichting volgt.

De ILT vroeg Vinylrecycling dus om meer informatie dan de wet voorschrijft. De leiding van Vinylrecycling vindt dat de inspectiedienst het bedrijf hiermee in feite omduwde, omdat export onmogelijk werd gemaakt.

Doorstart

Nu er toch weer perspectief is op export (mits er natuurlijk voldoende informatie wordt aangeleverd bij pvc-exporten), hoopt de bedrijfsleiding meer partijen te kunnen enthousiasmeren voor plannen voor een doorstart. Bij de curator zouden zich al enkele partijen hebben gemeld, maar de deur staat nog open voor andere geïnteresseerden in investeringen, strategische partnerships of andere vormen van samenwerking, klinkt het uit Lelystad.

De uitspraak heeft ook gevolgens voor de ILT. De inspectiedienst laat in een reactie aan AfvalOnline weten uit te gaan zoeken wat het oordeel (dat een exporteur geen standpunt over afval of niet hoeft te vragen aan het ontvangende land) betekent voor andere Evoa-zaken. De ILT geeft daarbij wel aan ten alle tijden te willen voorkomen dat afval wordt ‘gedumpt’ buiten de EU.