Recycling van plastic verpakkingen levert maar een beperkte klimaatwinst op als de verpakkingen niet eerst goed gesorteerd worden, blijkt uit Zweeds onderzoek. Nieuw beleid moet volgens de Zweden dan ook sturen op hoogwaardige recycling.
Als plastic verpakkingen uit Zweedse huishoudens ongesorteerd worden gerecycled tot spoorbielzen dan levert dat slechts 4 procent minder CO2-uitstoot op dan als het plastic ongesorteerd wordt verbrand in een afvalenergiecentrale. Worden de verpakkingen gesorteerd naar type plastic in moderne sorteerinstallatie en daarna gerecycled, dan levert dat 27 procent minder CO2-uitstoot op. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door IVL Swedish Environmental Research Institute, Svensk Plaståtervinning (het Zweedse Verpact) en LCA-onderzoeker Tomas Ekvall. Volgens de betrokkenen gaat het om de eerste studie in zijn soort die verschillende recyclingmethoden voor mechanische recycling vergelijkt aan de hand van een uitgebreide levenscyclusanalyse (LCA) die zich richt op emissies in de hele waardeketen van kunststoffen. Het onderzoek is onder andere gebaseerd op echte gegevens van de Site Zero-installatie van Svensk Plaståtervinning.
“De resultaten van het onderzoek tonen aan dat hoogwaardige recycling via geavanceerde sortering beter is voor het klimaat dan downcycling”, zegt Rickard Jansson, development engineer bij Svensk Plaståtervinning en deelnemer aan de expertgroep die zich met het onderzoek bezighield. “Deze methode zorgt niet alleen voor een stuk minder uitstoot ten opzichte van verbranden, maar maakt het ook mogelijk om grote delen van het gerecyclede materiaal te hergebruiken in nieuwe plastic verpakkingen of andere hoogwaardige plastic producten. Dit vermindert de behoefte aan nieuwe kunststoffen uit fossiele grondstoffen, wat leidt tot een efficiënter gebruik van kunststoffen.”
Wat Svensk Plaståtervinning echter dwars zit is dat het huidige regelgevingskader voor het recyclen van kunststof verpakkingsafval in Zweden weliswaar voorrang geeft aan recycling boven verbranding, maar geen rekening houdt met het effect van verschillende recyclingmethoden op het klimaat, een efficiënt gebruik van hulpbronnen en de mogelijkheid van meer circulariteit.
CEO van de organisatie Mattias Philipsson vindt dat het gezien de onderzoeksresultaten hoog tijd is dringend eisen aan te scherpen en adequate instrumenten te introduceren. “Hoogwaardige recycling door middel van geavanceerde sortering moet de norm worden, anders zetten we onszelf vast in een lineaire economie met een grote impact op het klimaat en verspilling van hulpbronnen. Dit zal cruciaal zijn voor Zweden om zijn klimaatdoelstellingen te halen en voor ons om de markt te kunnen voorzien van gerecyclede grondstoffen in overeenstemming met de eisen in de EU-verordening voor verpakkingen en verpakkingsafval.”
Volgens de Zweden zijn de conclusies van het rapport ook internationaal relevant, waar de EU al heeft erkend dat toekomstige recyclingvereisten moeten worden gestuurd in de richting van hoogwaardige recycling, waarbij geavanceerd sorteren een eerste vereiste is. De resultaten van het Zweedse rapport versterken die visie volgens hen.