Categorie: Producten | Gepubliceerd: 10 juli 2008

Haarlem wil meer ondergronds inzamelen

Met een nieuwe manier van inzamelen wil de gemeente Haarlem een nieuw gezicht gevan aan het vaak rommelige en vervuilde beeld in de binnenstad.

De vervuilde binnenstad wordt veroorzaakt doordat huisvuilzakken en andere soorten inzamelmiddelen bijna dagelijks en vaak buiten de afgesproken tijden op straat worden gezet. Afgezien van het continu op straat staan van containers, huisvuilzakken en los afval, verspreidt de inhoud zich vaak over straat door vandalisme en vraat van dieren.
Al in 2000 heeft een adviesgroep een aantal aanbevelingen gedaan om de toen nog sterk vervuilde binnenstad schoner te krijgen. Deze aanbevelingen zijn uitgevoerd. Zo is er bijvoorbeeld in het kernwinkelgebied een avondinzameling ingevoerd en zijn op verschillende locaties ondergrondse containers geplaatst om bedrijven en bewoners maximaal te faciliteren. De praktijk wijst echter uit dat, hoewel de situatie de afgelopen jaren sterk verbeterd is, de doelstelling nog niet volledig is behaald.

Voorgestelde wijzigingen
De voorgestelde nieuwe inzamelmethode voorziet onder meer in ondergrondse inzameling in de binnenstad. Er wordt in het bijzonder aandacht besteed aan de eisen die een historische stad stelt. Zo is er bijvoorbeeld een nieuw type inwerpzuil in ontwikkeling. Het locatieplan zal naar verwachting begin november aan het college worden aangeboden.
Ook voor bedrijven komen er nieuwe mogelijkheden om bedrijfsafval aan te bieden. Er komt standaard een mogelijkheid in de ochtend om het afval aan te bieden in afsluitbare rolemmers. Daarnaast kunnen bedrijven die in de ochtend nog gesloten zijn, gebruikmaken van een mogelijkheid om in de namiddag het afval aan te bieden. Ook wordt er gekeken of er speciaal voor bedrijven die geen opslagmogelijkheid hebben voor afval enkele ondergrondse perscontainers geplaatst kunnen worden in het kernwinkelgebied. Ten slotte kunnen een beperkt aantal bedrijven buiten het kernwinkelgebied gebruikmaken van de ondergrondse containers voor particulieren.
Als alles volgens planning verloopt kunnen de containers eind 2009 worden geplaatst.

Meer weten over Gemeente Haarlem?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website