Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 10 juli 2008

'Stroom avi Delfzijl in kannen en kruiken'

De in aanbouw zijnde afvalverbrandingsinstallatie van E.ON Energy from Waste Delfzijl heeft de levering van de totale hoeveelheid stoom al gecontracteerd met omliggende bedrijven.

De hoogst mogelijke energiebenutting is daarmee gegarandeerd. De installatie zal in de toekomst over een duurzame energie-benuttingsgraad beschikken van circa 70 procent. Conventionele kolencentrales bereiken een gemiddelde energiebenutting van maximaal 45 procent bij pure stroomopwekking. 'Dat we de contracten zo vroegtijdig in kannen en kruiken hebben, spreekt voor het concept van onze installatie', verklaart algemeen directeur Rolf Kaufmann.
Vijf bedrijven in Industriegebied Oosterhorn zijn de afnemers van de totale hoeveelheid stoom. Naast de binding met energieafnemers zijn er eveneens contracten gesloten voor de levering van afval. De fabriek in Delfzijl houdt verdere leveringen uit de aanliggende regio’s vanaf januari 2010 zeker voor mogelijk. 'Wij krijgen op dit moment steeds meer aanvragen', stelt Kaufmann vast. 'In het bijzonder uit de regio Groningen en Friesland verwachten we nog meer afval.' Het opwekken van stroom en processtoom uit afval vervangt de primaire brandstoffen zoals kolen, olie en aardgas en levert daardoor een grotere bijdrage aan een duurzaam klimaat.
Met het vervangen van fossiele brandstoffen door afval wordt in Delfzijl jaarlijks 85.000 ton CO2-uitstoot vermeden.

Meer weten over EEW Energy from Waste Delfzijl?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website