Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 15 juli 2008

Alkmaarse avi niet slecht voor landbouwproducten

De voedselgewassen en de koemelk in de omgeving van Alkmaar hebben niet te lijden onder de uitstoot van de HVC-verbrandingscentrale, zeggen de onderzoekers van Royal Haskoning en Wageningen UR na vijftien jaar 'biomonitoring'.

Om de eventuele invloed van haar afvalverbrandingsinstallatie in Alkmaar op landbouwproducten in de omgeving te meten, laat HVC een zogenoemd biomonitoringprogramma uitvoeren. Onlangs zijn de resultaten van vijftien jaar biomonitoring gepresenteerd. Die wezen uit dat de activiteiten van HVC de kwaliteit van de onderzochte producten niet beïnvloeden. Het overgrote deel van de gehalten in de verschillende gewassen en producten kwam overeen met het landelijke of regionale achtergrondniveau. Normen voor de consumptiekwaliteit van gewassen en koemelk werden niet overschreden.
De uitvoering van het biomonitoringprogramma is opgedragen aan ingenieursbureau Royal Haskoning uit Nijmegen en Plant Research International in Wageningen, een onderzoeksinstelling van Wageningen Universiteit.

Biomonitoring

Biomonitoring met behulp van planten is een techniek waarmee zowel nationaal als internationaal veel ervaring is opgedaan. Producten, zoals gladiolen, boerenkool en spinazie, die worden geteeld op proeflocaties en koemelk uit de omgeving van de afvalcentrale in Alkmaar worden geanalyseerd en vergeleken met de samenstelling van referentieproducten, het landelijke achtergrondniveau en de warenwetnormen.
Het doel van het monitoringprogramma is het vroegtijdig registreren van mogelijke effecten van de uitstoot van de afvalverbrandingsinstallatie op de kwaliteit van gewassen en agrarische producten.

Schaderegeling
Het biomonitoringprogramma is onderdeel van een overeenkomst tussen HVC en de land -en tuinbouworganisatie LTO-Noord. De overeenkomst bevat ook een schaderegeling met de omwonende agrariërs. Daarin staat dat HVC hen schadeloos stelt als zij schade ondervinden van de emissies van de afvalcentrale.

Begeleidingscommissie
Voor de inhoudelijke boordeling van het monitoringprogramma is een begeleidingscommissie opgericht waarin HVCafvalcentrale Alkmaar, LTO-Noord, Royal Haskoning en Plant Research International zijn vertegenwoordigd. De begeleidingscommissie komt één à twee keer per jaar bijeen voor bespreking van de resultaten uit het programma. Ook eventuele aanpassingen in de uitvoering worden hier besproken.

Meer weten over HVC?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website