Categorie: Producten | Gepubliceerd: 25 september 2008

Minder afval op Zeeuwse stranden

De gemeente Sluis heeft woensdag de titel 'Schoonste Strand van Nederland 2008' gewonnen.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de winnaar van de wedstrijd die de Stichting Nederland Schoon sinds 2003 organiseert. ANWB hoofddirecteur Guido van Woerkom overhandigde in Wassenaar de 'Gouden Wimpel 2008' aan burgemeester Jaap Sala van het Zeeuwse Sluis. In 2005 en 2006 won Sluis de titel ook al, maar vorig jaar moest ze Ameland voor laten gaan.

Top 10
Naast het Schoonste Strand werd ook de Top 10 van zeer schone stranden bekend gemaakt. Vooral Zeeuwse stranden scoren hoog; alle vijf Zeeuwse strandgemeenten staan dit jaar in de Top 10. De Nederlandse stranden zijn sinds de eerste verkiezing in 2003 steeds schoner geworden. De gemiddelde score van de stranden is gestegen van 3,8 (periode 2003-2005) naar ruim 4,1 (periode 2006-2008), op een schaal van 1 tot 5. Een groeiend aantal organisaties is betrokken bij het schoonhouden van het strand, waaronder de Surfrider Foundation Holland en Stichting De Noordzee. Zo hield de Surfrider Foundation Holland deze zomer een actie waarbij rokers op het strand kleine draagbare asbakjes uitgedeeld kregen. Strandbezoekers reageerden hier heel positief op.

Rookverbod
Stichting Nederland Schoon maakte zich zorgen over peuken op het strand na het rookverbod dat op 1 juli inging. De inspecteurs van de ANWB hebben na 1 juli echter geen toename van peuken op het strand geconstateerd. De ANWB-inspecteurs hebben deze zomer alle 92 Nederlandse stranden tweemaal onaangekondigd bezocht en geïnspecteerd. Per ronde zijn de stranden zowel 's middags als de daarop volgende ochtend beoordeeld. De resultaten van de inspectie zijn beoordeeld door een deskundige jury, bestaande uit Guido van Woerkom (hoofddirecteur ANWB), Lodewijk van der Grinten (directeur Koninklijk Horeca Nederland), Kees van Wijk (directeur VVV Nederland) en Jaap Lodders (wethouder gemeente Lelystad en lid van de VNG-commissie Milieu en Mobiliteit).

Impulsprogramma Zwerfafval
De Schoonste Strand verkiezing wordt door Stichting Nederland Schoon georganiseerd in het kader van het Impulsprogramma Zwerfafval 2007-2009, een gezamenlijk initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het bedrijfsleven verenigd in VNO-NCW en het Ministerie van VROM en de uitvoeringsorganisaties SenterNovem en de Stichting Nederland Schoon. De samenwerking heeft als doel een zichtbaar en meetbaar schoner Nederland.

Meer informatie:
Impulsprogramma Zwerfafval

Meer weten over Stichting Nederland Schoon?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website