Categorie: Producten | Gepubliceerd: 03 oktober 2008

Slimmere verpakkingen dragen bij aan een schoner Nederland

Verpakkingen moeten niet alleen duurzamer worden, maar ook veel minder zwerfvuil veroorzaken. Dat kan heel goed door daar bij het ontwerp rekening mee te houden.

Om ecodesign ook op het gebied van zwerfafval te stimuleren, ontwikkelde Stichting Nederland Schoon een Checklist voor het voorkomen van zwerfafval. De lijst is bedoeld voor een ieder die betrokken is bij het ontwerpen van een nieuw product of verpakking.

De belangrijkste aandachtspunten in de Checklist zijn:
1. Voorkom loskomende verpakkingsonderdelen.
2. Maak de verpakking afsluitbaar.
3. Zorg dat de verpakking schoon en compact op te bergen is na gebruik.
4. Zorg voor goede aanwijzingen voor juist gebruik, ook betreffende de afvalfase.
5. Plaats een anti-zwerfafvaltekst.

De Checklist is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van de TU Delft en op praktische bruikbaarheid getoetst door innovatie-, marketing- en verpakkingsmanagers van Friesland Foods, Vrumona, Campina, Coca-Cola, Perfetti van Melle, Unilever en ERU.
Verpakkingsinnovatie, gericht op het verminderen van de zwerfafvalgevoeligheid van verpakkingen, is één van de pijlers binnen het Impulsprogramma Zwerfafval. Echter, bij het ontwerpen van nieuwe verpakkingen, speelt op dit moment bij veel bedrijven de afvalfase van de verpakking nauwelijks een rol. Het doel van de Checklist is bedrijven te motiveren en te inspireren, om nieuwe verpakkingen zodanig te ontwerpen dat de kans vermindert dat de verpakking (of een deel daarvan) zwerfafval wordt. En om bedrijven kritisch te laten kijken naar de mogelijkheden om hun bestaande verpakkingen te verbeteren.

Meer informatie:
Bestellen van de checklist en andere hulpmiddelen kan bij Nederland Schoon

Meer weten over Stichting Nederland Schoon?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website