Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 02 december 2008

Sita koppelt CO2-info terug naar klanten

Afvalbeheerder Sita heeft met onderzoeksbureau CE Delft een milieu-instrument gemaakt dat laat zien in welke mate een bedrijf bijdraagt aan een vermindering van CO2-uitstoot door zijn afvalmanagement.

Het milieu-instrument dat de naam 'Sita CO2-scan' draagt, wordt gebruikt om met klanten te komen tot de meest duurzame afvaloplossing. "Het is bekend dat afvalmanagement een belangrijke rol speelt op het gebied van milieu en omgeving", zegt Vincent Mooij (business development manager). "Nieuw is dat Sita afvalverwerking kan vertalen naar CO2-uitstoot en dat Sita dit effect nu per klant inzichtelijk kan maken. Door de SITA CO2-scan kan een bedrijf voor het eerst zien in welke mate de inzameling en verwerking van haar afval bijdraagt aan een vermindering van CO2-uitstoot en daarmee aan de doelstellingen van het klimaatverdrag van Kyoto." Het abstracte begrip CO2 wordt met het instrument concreet gemaakt door het om te rekenen naar besparing in gereden autokilometers.

Afval en achtergronden
Door afval te recyclen kan wereldwijd de uitstoot van CO2 worden beperkt. En wel omdat het gebruik van nieuwe grondstoffen hierdoor niet nodig is. IJzer is in dit geval een goed voorbeeld. Hergebruik van een fietswiel maakt het hele proces van ijzererts delven, ijzer produceren en het fietswiel maken, overbodig. Dus: hergebruik leidt tot vermindering van CO2-uitstoot. Daarnaast kan afval worden gebruikt voor het opwekken van energie. Hierdoor wordt het gebruik van fossiele brandstoffen aanzienlijk verminderd. Afval is dan niet langer slechts afval, het is tevens een nieuwe grondstof.
Bij de productie van allerlei soorten materialen komt CO2 vrij. CO2 staat ook wel bekend als broeikasgas. De uitstoot van CO2 wordt gezien als een van de grootste veroorzakers van klimaatverandering. Industrielanden hebben in 1997 het verdrag van Kyoto getekend. Hierin zijn de maatregelen voor het terugdringen van de uitstoot van CO2 vastgelegd en zijn de doelstellingen voor alle landen bepaald.

Meer weten over SUEZ Recycling and Recovery Netherlands?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website