Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 06 februari 2009

Mosa en Van Gansewinkel brengen tegel in kringloop

Keramiekproducent Mosa en Van Gansewinkel willen tegels gescheiden gaan inzamelen en vervolgens weer inzetten voor de productie van nieuwe tegels.

Voor de C2C-proef hebben beide bedrijven een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Er zijn al een aantal proeven voor het sluiten van de keramiekkringloop succesvol uitgevoerd door de bedrijven. De overeenkomst behelst dat beide partijen investeren in onderzoek en ontwikkeling. Van Gansewinkel richt zich daarbij op inzamelmethodiek, recycling en materiaalstromen en Mosa op een innovatief productontwerp en productieproces voor de nieuwe grondstoffen. Bij verschillende inzamelpunten, waaronder tegelzetters, bouwmarkten, aannemers en milieustraten, zal keramiek gescheiden worden ingezameld om een duidelijk beeld te krijgen van de mogelijke kwaliteit en hoeveelheden van het product uit de inzameling. Op deze kwaliteit en hoeveelheid kan vervolgens de recycling en logistiek worden aangepast.

Momenteel worden bij Mosa reststromen uit de productie gerecycled tot grondstof in nieuwe tegels. Einddoel is om dit aandeel gerecycled materiaal significant te verhogen door gebruik van gerecycled keramisch materiaal uit de markt. Bij positieve uitkomst van de onderzoeksfase wordt overgegaan naar inzameling en recycling op grote schaal.
Zowel Mosa als Van Gansewinkel zijn partner van de Environmental Protection and Encouragement Agency (EPEA), opgericht door Professor Dr. Michael Braungart in 1987. EPEA werkt wereldwijd met klanten om de Cradle to Cradle-methodologie toe te passen op het ontwerp van nieuwe processen, producten en diensten. In plaats van recycling en vaak downcycling, zullen afvalproducten steeds vaker grondstof voor weer nieuwe producten worden.
Koninklijke Mosa is een Nederlandse tegelproducent met fabrieken in Maastricht en realiseert met circa 600 medewerkers een omzet van 125 miljoen euro.

 

Meer weten over Renewi Nederland BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website