Categorie: Producten | Gepubliceerd: 09 februari 2009

Sita maant gemeenten tot actie in plasticinzameling

Op de dag dat de gemeenten bijeenkomen in de Jaarbeurs in Utrecht voor het bespreken van de plasticinzameling, meldt inzamelaar/verwerker Sita dat de vergoeding uit het Afvalfonds voorziet in alle kosten.

Sita beweert dat 'in elke Nederlandse gemeente de inzameling kan worden uitgevoerd, zonder dat het de gemeente geld kost. Sterker nog: het levert de gemeente geld op.' Het kunststof hoeft namelijk niet te worden verbrand met het restafval. Het Afvalfonds vergoedt de inzameling, en consumenten betalen deze via de verpakkingenbelasting. Daarom zijn gemeenten die lang blijven aarzelen volgens Sita 'dief van hun eigen portemonnee'. Daarnaast werpt Sita zich op als voorpleiter van duurzaamheid: er vallen heel wat grondstoffen en energie te besparen, en elke apart ingezamelde, gerecyclede kilo plastic verpakkingsafval is goed voor 2,5 kilo minder CO2-uitstoot.
Bij het bedrijf noemen ze het 'opmerkelijk' dat veel gemeenten zo lang wachten. Immers, er hebben 'jarenlange discussies en onderhandelingen' plaatsgevonden tussen Nedvang en de VNG. In januari kwamen ze overeen dat de vergoeding 475 euro per ton zal zijn, en daarnaast nog een bedrag voor transport en het opstarten.
In ongeveer zestig gemeenten staan al inzamelcontainers voor een brengsysteem, en omdat Sita in 13 daarvan inzamelt, heeft het ervaring opgedaan met de kosten en baten. Ook is het bedrijf al enige jaren actief met verwerking van plastic in het buitenland.
De VNG heeft tot 1 maart uitstel gevraagd om gemeenten meer tijd te geven voor hun keuze tussen bronscheiding of nascheiding. Het achteraf uit het huisvuil sorteren van de kunststof verpakkingen leek vooral eerst alleen in het noorden van het land te gaan gebeuren, maar deze optie wordt nu in meer regio's onderzocht. 
Na de regionale bijeenkomst van de VNG vandaag in Utrecht, volgen een in Zwolle (10 februari) en een in Eindhoven (17 februari).

Meer weten over SUEZ Recycling and Recovery Netherlands?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website