Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 07 april 2009

Derde editie Landelijke Compostdag

Op zaterdag 11 april aanstaande organiseren de Vereniging Afvalbedrijven en de Branche Vereniging Organische Reststoffen, in samenwerking met gemeenten en hun leden, de derde editie van de Landelijke Compostdag.

Inwoners van de deelnemende gemeenten kunnen bij die gelegenheid gratis compost ophalen bij onder meer hun milieustraat of de gemeentewerf. De organisatoren zien de Landelijke Compostdag als een mooi gebaar om de burgers te bedanken voor hun inzet om groente-, fruit- en tuinafval (de grondstof voor compost) te scheiden. Met de compostactie krijgen de mensen hun gft als het ware weer terug.
Het composteren van gft-afval levert een bijdrage aan het beperken van de CO2-belasting. Op steeds meer plaatsen wordt eerst duurzaam biogas uit gft gewonnen voordat er compost van wordt gemaakt. Dat gas is onder meer geschikt als duurzame transportbrandstof. Verder worden de houtachtige delen uit de compost afgescheiden en ingezet als duurzame brandstof voor bio-energiecentrales, die daaruit groene stroom maken.

Deelnemers
Essent Milieu zal dit jaar meewerken aan de Landelijke Compostdag en zal aan ruim twintig gemeenten in totaal ruim 2.500 kubieke meter gft-compost leveren. HVCcompostering zal naast het leveren van gratis compost ook een open dag houden op de eigen locatie in Middenmeer. Ook de gemeenten Apeldoorn, Bronckhorst, Brummen, Deventer, Epe, Lochem en Zutphen willen samen met de afvalbedrijven Circulus en Berkel Milieu hun inwoners bedanken voor de ruim 41 miljoen kilo gft-afval die zij het afgelopen jaar via de groene container hebben ingeleverd door gratis maximaal vijf zakken van 20 liter met gft-compost aan hen te verstrekken.

Meer weten over Branche Vereniging Organische Reststoffen (BVOR)?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website

Meer weten over Vereniging Afvalbedrijven?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website