Categorie: verpakkingen & zwerfafval | Gepubliceerd: 02 juni 2009

Rotterdam kauwgomvrij

In Rotterdam is een afvalbak voor kauwgom geïnstalleerd van drie meter hoog.

Rob Geus, bekend als keurmeester en hygiëne-expert van De Smaakpolitie, onthulde de afvalbak, die op het Stadhuisplein staat en speciaal bestemd is voor het weggooien van kauwgom. Met deze onthulling is het startsein gegeven voor een kleinschalige test gericht op het vinden van de meest doeltreffende oplossing voor het kauwgomprobleem. De test loopt van 18 mei tot 27 juli in Rotterdam. Rob Geus gaf aan van dit initiatief 'heel vrolijk' te worden. In Rotterdam zijn 4 testgebieden gecreëerd, waar met behulp van 4 V's getracht wordt de hoeveelheid spum op straat te beïnvloeden. De 4 V's staan voor Voorlichting, Voorzieningen, Verbalisering en (eigen) Verantwoordelijkheid. Tijdens de campagneweken is iedere zaterdag het Sticky en Sample team op het Stadhuisplein aanwezig.
Om een goed inzicht te krijgen in het verloop van de vervuiling met spum is het onderzoek in 2 fases ingedeeld.

Fase 1
De testgebieden zijn door de Roteb volledig ontdaan van alle kauwgom. Vervolgens werd per week het aantal stukken kauwgom (spum) geteld dat in de tevoren bepaalde vierkante meters terecht kwam. Deze fase duurde 10 weken.

Fase 2
Op 18 mei startte fase 2, die ook 10 weken zal duren. Opnieuw zijn de testgebieden door de Roteb gereinigd. In deze periode worden in de testgebieden diverse soorten acties ondernomen, aan de hand van de 4 V's. Deze acties kunnen van invloed zijn op het gedrag van het publiek met betrekking tot het op straat spugen van kauwgom.

Meer weten over Gemeente Rotterdam?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website