Categorie: Producten | Gepubliceerd: 09 juli 2009

Tankstations krijgen nieuwe afvalbakken

Pieter van Geel, fractievoorzitter van het CDA en voormalig staatssecretaris Milieu, heeft de eerste nieuwe stalen afvalbak bij tankstation Oeijenbraak aan de A67 geplaatst.

Daarmee werd gisteren de nieuwe campagne gelanceerd om zwerfafval op en rond parkeerplaatsen langs de snelwegen te verminderen. Deze zomer worden bij tankstations in totaal ongeveer tweeduizend nieuwe afvalbakken geplaatst. Van Geel gaf bij het Shell-tankstation in Someren (NB) het startsein voor de actie Rij Zwerfafval Vrij. De actie maakt onderdeel uit van het Impulsprogramma Zwerfafval, waarin overheid en bedrijfsleven samen werken aan een schoner Nederland.

Parkeerplaatsen
Recent onderzoek van het Ministerie van Vrom toont aan dat Nederland best schoon is. Met een gemiddelde van 7,5 scoren we een ruime voldoende. Wel blijkt dat een aantal gebieden minder goed scoort, waarbij vooral de parkeerplaatsen langs de snelwegen opvallen. Verkeersdeelnemers gooien meer dan gemiddeld afval op straat, terwijl 69% weet dat er een boete van 90 euro op staat. Parkeerplaatsen zonder tankstation of restaurant blijken vuiler te zijn dan parkeerplaatsen mét. Anonimiteit en een gebrek aan sociale controle zijn hiervan de oorzaak. Ten slotte blijkt: hoe meer afvalbakken er op parkeerplaatsen staan, hoe schoner het is.

Campagne
De nieuwe afvalbakken zijn in nauwe samenwerking met staalproducent Corus ontwikkeld en beter bestand tegen weersinvloeden dan de oude bakken. Corus heeft hiervoor haar kennis en netwerk ingezet en speelt een actieve rol in de verdere distributie van de bakken. Verder zullen er enkele honderden bestickerde vrachtwagens gaan rondrijden en voorlichtingsacties op parkeerplaatsen worden gehouden om automobilisten op te roepen hun afval niet op straat te gooien.

Het Impulsprogramma Zwerfafval 2007 - 2009
De actie maakt onderdeel uit van het Impulsprogramma Zwerfafval 2007 - 2009. Dit is een gezamenlijk initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het bedrijfsleven verenigd in VNO-NCW en het ministerie van VROM en de uitvoeringsorganisaties SenterNovem en Stichting Nederland Schoon. De samenwerking heeft als doel een zichtbaar en meetbaar schoner Nederland.

Meer weten over Stichting Nederland Schoon?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website