Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 26 augustus 2009

HVC introduceert quickscan Duurzame Energie

In samenwerking met ECN, de VU en de Universiteit Wageningen heeft HVC de quickscan Duurzame Energie ontwikkeld.

Het rekenmodel brengt het aanbod van duurzame energiebronnen in een gemeente in kaart, berekent wat het effect is als je deze bronnen omzet in duurzame energie en zet dat af tegen het energieverbruik. Dat leidt tot concrete scenario's voor de overgang naar een duurzame energiemix. Inmiddels zijn de quickscans voor de eerste drie aandeelhoudende gemeenten (Dordrecht, Zaanstad en Texel) afgerond. Op donderdag 27 augustus worden in Dordrecht de resultaten bekendgemaakt.
Het model gaat uit van een geografisch gebied (de gemeente) waarvoor een energiebalans wordt opgesteld, gebaseerd op de lokale duurzame energiebronnen. Het duurzame energiepotentieel dat op deze wijze in kaart is gebracht (zon, wind, water, aardwarmte en biomassa), wordt vervolgens afgezet tegen het energieverbruik in de gemeente (onder andere elektriciteit, aardgas en transportbrandstoffen). Vervolgens stelt de quickscan voor de gemeente concretescenario's op om de lokale energie- en klimaatdoelstellingen te behalen. Op basis van deze scenario's kan de gemeente bepalen welke stappen zij daadwerkelijk wil en kan nemen. Inmiddels hebben zich al 25 deelnemende gemeenten voor de quickscan aangemeld. 

Bijeenkomst Dordrecht
Het programma vindt plaats in NME Centrum Weizigt in Dordrecht van 14.45 uur tot 15.45 uur. Naast een toelichting op de resultaten van de quickscans door HVC, zullen de wethouders Dion van Steensel, Peter Bakker en Robert Linnekamp van respectievelijk de gemeenten Dordrecht, Texel en Zaanstad aangeven welke acties de gemeenten zullen ondernemen om hun milieudoelstellingen te behalen.

Meer weten over HVC?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website