Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 17 september 2009

Frituurvet als brandstof in Bergen op Zoom

Op 16 september heeft wethouder Siebelink de tank van het inzamelvoertuig van Saver voor het eerst gevuld met biodiesel die gemaakt is van gebruikt frituurvet.

Wethouder Siebelink geeft hiermee het startsein voor de proef van Saver met "schone" brandstof in de gemeente Bergen op Zoom. De komende tijd rijdt Saver als proef met één voertuig op biodiesel. Als de proef slaagt, wil Saver dit uitbreiden naar meer inzamelvoertuigen in Bergen op Zoom en in de andere gemeenten. Er wordt gestart met 30 procent biodiesel, wat inhoudt dat de brandstof nog 70 procent gewone diesel bevat. Bij succes wordt dit 'opgevoerd' tot 100 procent biodiesel.
Afvalinzamelaar Saver biedt al enige tijd de mogelijkheid om het gebruikte frituurvet in te leveren op de gratis ronde van de milieustraten. Van dit gebruikte frituurvet wordt biodiesel gemaakt. Dit zorgt ervoor dat er geen gebruik gemaakt hoeft te worden van 'nieuwe' grondstoffen. Bovendien is de uitstoot van CO2 uit deze biodiesel zeer laag, aldus Saver.
Een deel van het frituurvet dat burgers inleveren, is geschikt voor het produceren van biologische brandstof en biodiesel. Een ander deel wordt gebruikt als grondstof voor de industrie.

 

Meer weten over Saver NV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website