Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 17 november 2009

Gemeente Oldenzaal gaat piepschuim inzamelen

In een proefperiode van drie maanden kunnen inwoners van Oldenzaal piepschuim (EPS) dat afkomstig is van verpakkingen gratis inleveren op het afvalbrengpunt.

De proef is een samenwerking tussen het Oldenzaalse bedrijf Ertecee, Twente Milieu en de gemeente Oldenzaal. De organisatoren verwachten dat er een container per week wordt opgehaald, wat gelijk staat aan ca. 40 m³. Het is tot nog toe niet bekend hoeveel piepschuim er per Oldenzaals huishouden wordt weggegooid.
De Oldenzaalse wethouder Milieu, Frits Rorink, heeft de aftrap gegeven voor de inzameling. Dat deed hij samen met Albert van Winden, directeur van Twente Milieu en Frank Knippers, bedrijfsleider van Ertecee. Dit bedrijf maakt onderdeel uit van Isobouw, voor de commerciële activiteiten. Ertecee is juridisch gezien een losstaande bv maar valt onder de Syndra Holding.

Lokale keten
Het ingezamelde piepschuim zal periodiek worden opgehaald en daarna vermalen. Vervolgens wordt het weer geschikt gemaakt voor hergebruik in de bouw. Met name als dakisolatie wordt gerecycled piepschuim veelvuldig gebruikt. De lokale verwerkingsketen moet het transport beperken, en daarmee tevens de CO2-uitstoot. Naar verwachting zal er door deze gescheiden inzameling minder grof afval moeten worden verbrand.
Oldenzaal is de eerste Twentse gemeente die zowel het inzamelen, het verwerken als het prepareren van piepschuim voor hergebruik binnen de eigen gemeente organiseert. Als de proef succesvol blijkt, wil Twente Milieu in meerdere gemeenten op deze manier piepschuim inzamelen.

Inzamelvergoeding
Momenteel verdwijnt nog circa 4 kton piepschuim (gelijk aan ongeveer 600.000 m³) uit huishoudens in het restafval. Het is de bedoeling van branchevereniging Stybenex dat de gescheiden inzameling van EPS in meer gemeenten op gang zal komen. Om dit te bewerkstelligen overlegt Stybenex nog met Nedvang over een inzamelvergoeding. Naar verwachting zullen de partijen binnenkort overeenstemming bereiken over de hoogte daarvan.

Meer weten over Twente Milieu NV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website