Categorie: Producten | Gepubliceerd: 11 maart 2010

Negende Week Nederland Schoon in aantocht

Op maandag 15 maart start de Week van Nederland Schoon. Het hoogtepunt van de jaarlijkse actieweek tegen zwerfafval is de Landelijke Opschoondag. Het startsein voor deze dag wordt dit jaar gegeven in Enschede.

De Landelijke Opschoondag zal dit jaar plaatsvinden op zaterdag 20 maart. Tijdens deze dag gaan in honderden gemeenten de mensen de straat op voor een schoonmaakactie. Het startsein wordt dit jaar gegeven in Enschede, met onder meer activiteiten als een zwerfafvalquiz en een zwerfafvalwedstrijd.

Programma van de Week van Nederland Schoon

  • maandag 15 maart - Wijken
    De eerste dag van de Week van Nederland Schoon 2010 staan de wijken centraal. Het begint in Schiedam, waar de dag in het teken staat van een nieuwe buurtshow. Deze activiteit, waarbij plaatselijke helden zich inzetten voor het opruimen van zwerfafval, is in Schiedam al eerder succesvol gebleken. Demissionair minister Hirsch Ballin loopt op 15 maart ook mee met een (kinder)optocht met zwerfafvalkleding onder leiding van Tjerk Ridder en de Zwerfafvalkoningin. Onderweg ruimen de deelnemers zwerfafval op.
  • dinsdag 16 maart - Winkelgebieden 
    Op dinsdag staan de winkelgebieden centraal. In de Amsterdamse wijken Geuzenveld/Slotermeer gebeurt dit door een bijeenkomst met winkeliers, waar de resultaten van het project Schoon=veilig worden gepresenteerd. De winkeliersvereniging krijgt het Keurmerk Veilig Ondernemen Plus (waarin zwerfafval is opgenomen) uitgereikt. Na de bijeenkomst gaat iedereen aan de slag om het plein schoon te maken. Gemeenten kunnen eenvoudig aanhaken door hun winkeliers op te roepen deze dag een actie te organiseren.
  • woensdag 17 maart - Jongeren
    De woensdag is de dag om samen met jongeren aan de slag te gaan. De dag valt samen met de Nationale Boomfeestdag. Samenwerking is goed mogelijk. In Zwolle is er samen met de afvalinzamelaar Rova en de de Stichting Nationale Boomfeestdag een leuk programma georganiseerd met muziek, een kindersongfestival en een milieudebat.
  • donderdag 18 maart - OV-gebieden
    Op donderdag staan de openbaar vervoersgebieden centraal. Op (bus)stations ligt vaak veel zwerfafval. Vervoersbedrijf Connexxion lanceert een chauffeurscampagne, waarbij chauffeurs – en anderen - wordt gevraagd mee te denken over de vraag: hoe houd je de bus schoon? Andere OV-bedrijven kunnen aanhaken.
  • vrijdag 19 maart - Snelwegen / verzorgingsplaatsen / tankstations
    Vervuilde parkeerplaatsen langs snelwegen staan op vrijdag in de schijnwerpers. Op 18 maart wordt een grote schoonmaakactie georganiseerd op een parkeerplaats bij Delft. Dit in het kader van een pilot van Stichting Nederland Schoon samen met Rijkswaterstaat en Koninklijke Horeca Nederland om de betrokkenheid van commerciële exploitanten te vergroten, zodat de parkeerplaatsen minder anoniem worden.



Meer weten over Stichting Nederland Schoon?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website