Categorie: Producten | Gepubliceerd: 28 september 2010

Van Gansewinkel geeft plastic afval Terschelling tweede leven

Van Gansewinkel gaat van het plastic afval dat bij de jaarlijkse schoonmaakactie op Terschelling is ingezameld weer grondstoffen maken. Voorheen werd het ingezamelde afval verbrand.

Ongeveer tweehonderd vrijwilligers, leden en vrienden van de Waddenvereniging hebben zaterdag 25 september een groot deel van het strand en wad op Terschelling schoongemaakt bij de derde editie van het Waddenwerkweeekend. Er is circa 40 m3 afval ingezameld. Veel visnetten, jerrycans, plastic flessen, maar ook een fietstas en beeldbuizen, verdwenen in de containers. Het afval is gescheiden ingezameld en van de verschillende materialen worden nieuwe grondstoffen gemaakt.

Beagle
Eerder dit jaar deed Van Gansewinkel onderzoek naar de plastic soep in de Indische Oceaan. Het afval- en milieuconcern werd door het VPRO-programma ‘Beagle: in het kielzog van Darwin’ uitgenodigd om mee te varen met de clipper ‘Stad Amsterdam’, om mogelijke verwerkingsmethoden van de plastic soep in kaart te brengen. Het bedrijf gaat zijn expertise nu ook inzetten op de Wadden.

Lezingen
Naast de grote schoonmaak op zaterdag zijn in het weekend ook lezingen gehouden. Deze werden verzorgd door prof Hans van Weenen (UvA) een expert op het gebied van microplastics. Kleine plastics worden door veel dieren aangezien als voedsel, deze hopen zich op in de magen waardoor ze uithongeren. Bert Veerman (Kimo) kwam een presentatie geven over het programma ‘Fishing for Litter’, waarin vissersschepen afval opvissen en apart verzamelen.

Waddenwerkweekend
De Waddenvereniging werkt tijdens het Waddenwerkweekend samen met onder andere Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat, gemeente Terschelling en verschillende ondernemers op het eiland. De schoonmaakactie wordt verder ondersteund door stichting Nederland Schoon.

Meer weten over Renewi Nederland BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website