Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 18 mei 2011

Utrechts glasafval voortaan over water naar verwerker

Door het ingezamelde huishoudelijk glasafval uit de provincie Utrecht voortaan per boot te vervoeren, rijden er wekelijks 25 vrachtwagens minder heen en weer tussen Utrecht en Heijningen.

Wethouder Mirjam de Rijk van Openbare Ruimte geeft morgenochtend het startsein voor deze nieuwe transportwijze, door in een kraan een lading glas van de wal over te hevelen in het schip. Bij de start zijn ook directeur Jurrie Oosterhof van de Afval Verwijdering Utrecht (Avu), de directeur van glasverwerkingsbedrijf Maltha, Lieve Declercq, en directeur Theo Pouw van de Theo Pouw Groep aanwezig. Door het transport over water wordt jaarlijks een kleine 140 ton CO2 bespaard.

Het glasafval wordt al sinds januari van dit jaar bij wijze van proef per boot vervoerd. De proef is dus succesvol gebleken. Hiervoor werd het glasafval met vrachtwagens vervoerd, die wekelijks voor een CO2-uitstoot van ongeveer 7,5 ton zorgden. Het binnenvaartschip waarmee het afval nu vervoerd wordt, heeft slechts een uitstoot van 4 ton CO2 per enkele reis. In tegenstelling tot de vrachtwagens, die leeg terugreden naar Utrecht, zal het schip op de terugweg gevuld zijn met schoongemaakt glas.

De gemeente Utrecht zamelt het overgrote deel van het huishoudelijke glas binnen de provincie Utrecht in. Deze besparings- en efficiencyslag is daarom mede in opdracht van Afval Verwijdering Utrecht (AVU) door de gemeente en glasverwerker Maltha georganiseerd. Voor de op- en overslag van het glas kwam de Theo Pouw Groep op Lage Weide als beste uit de bus, omdat het bedrijf met zijn op- en overslagtechniek het glas zeer schoon kan opslaan.

Meer weten over Maltha Glasrecycling Nederland bv?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website

Meer weten over Afvalverwijdering Utrecht (AVU)?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website

Meer weten over Theo Pouw Groep?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website