Categorie: Producten | Gepubliceerd: 19 juli 2011

Zakasbakjes voor strandbezoekers en ondernemers

Japan Tobacco International (JTI), Nederland Schoon en de gemeente Zandvoort zetten in op peukenvrije straten en stranden.

Diverse horeca-ondernemingen, tankstations en strandpaviljoens hebben persoonlijke zakasbakjes gekregen die zij aan het publiek kunnen meegeven. Ook strandgasten ontvingen de handige gadgets van promoteams om gedoofde peuken in te bewaren. Daarnaast werd in het centrum en op de boulevard van Zandvoort de speciale tegelasbak geïntroduceerd en nieuwe strandborden onthuld.

Peuken vormen op dit moment veruit het grootste deel van het zwerfafval in Nederland. Per jaar belanden er zo'n tien miljard peuken op straat. Tabaksfabrikant JTI ziet voor zichzelf een actieve rol weggelegd om deze problematiek aan te pakken. Director Corporate Affairs Arnoud Ongerboer de Visser: “Door onder meer het rookverbod en het zomerseizoen zien wij steeds meer peuken op straat. Wij vinden dat dit milieuprobleem om een collectief verantwoordelijkheidsbesef en aanpak vraagt.”

Doelgerichte aanpak
Andor Sandbergen, wethouder van Zandvoort, onderschrijft deze problematiek. “Het programma gericht op het voorzien van middelen om peuken in de publieke omgeving kwijt te kunnen, is een mooi voorbeeld van een collectief verantwoordelijkheidsgevoel bij zowel het bedrijfsleven als de (lokale) overheid. Het is gelukkig niet alleen bij het onderkennen van het probleem gebleven, maar er is ook daadwerkelijk voor een gezamenlijke doelgerichte aanpak gekozen. Hier zijn wij in Zandvoort erg tevreden mee en wij ondersteunen het initiatief dan ook van harte.”

Uli Schnier, directeur van Stichting Nederland Schoon: “De Nederlandse stranden zijn twee keer zo schoon als tien jaar geleden. Iedereen draagt daar op eigen wijze aan bij. Toch kan het altijd nog beter. Daarom stimuleren en ondersteunen wij innovatie bij bedrijven, gemeenten en beheerders. De speciale, trendy 'zak-asbakjes', beter bekend als Barkadera's en de DropPit (tegelasbak) zijn daarvan goede voorbeelden.”

Meer weten over Stichting Nederland Schoon?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website

Gerelateerde artikelen