Categorie: Producten | Gepubliceerd: 09 maart 2012

NederlandSchoon laat positieve effecten zien

Stichting NederlandSchoon wil zich in een nieuwe campagne meer gaan richten op de positieve effecten van een schone leefomgeving.

landelijke opschoondag maas schoon heel gewoon.jpgTijdens de Landelijke Opschoondag werd vorig jaar 75 kilometer Maasoever ontdaan van zwerfafval.

In de aanloop naar de Landelijke Opschoondag, die morgen plaatsvindt, ondervroeg de stichting 1147 Nederlanders over de effecten van een schone leef- en woonomgeving. Gemiddeld wordt aan de netheid van die omgeving een 'belangrijkheidscijfer' van 8,3 gegeven, op een schaal van 1 tot 10. Vooral van de speeltuin (8,8), het park (8,7) en het strand (8,6) vinden mensen het belangrijk dat ze schoon zijn. Mensen waarderen de schoonheid van hun eigen leefomgeving lager, met een 7,3. In objectieve metingen scoort Nederland iets hoger: een 7,6.

Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat een schone omgeving ook langer schoon blijft. Reacties van respondenten op foto's van schone omgevingen zoals een park, speeltuin en bushalte, sluiten daarbij aan. Gevraagd naar hun gedrag in zo'n schone omgeving gaven veel Nederlanders aan die omgeving ook zelf schoon te houden en hun eigen rommel op te ruimen.  Dat schoon vooral positieve effecten oplevert wil Stichting NederlandSchoon laten zien in de nieuwe campagne, waarin de effecten van een schone straat en een schone buurt een rol spelen. Uli Schnier, directeur NederlandSchoon,: "We kiezen bewust voor een positieve benadering met de nadruk op het feit dat Nederland schoon is en wat daar de voordelen van zijn. Uit onderzoek is gebleken dat een positieve benadering veel meer effect heeft op gedrag dan wanneer je focust op het probleem (zwerfafval)."

Morgen vindt de Landelijke Opschoondag plaats, de aftrap van de Week van Nederland Schoon. De hele week gaan vrijwilligers aan de slag om hun eigen leefomgeving op te ruimen.

Meer weten over Stichting Nederland Schoon?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website