Categorie: Management | Gepubliceerd: 08 mei 2012

'Iedereen veilig naar huis'

Het aantal ongelukken in de afvalsector is hoog. Te hoog vindt de afvalsector zelf. 24 bedrijven gingen aan de slag om dat te verbeteren. De resultaten worden eind mei gepresenteerd op een congres dat voor iedereen gratis toegankelijk is, maar vooral bestemd is voor directie en managers.

arbo & kwaliteit (Arbeidsveiligheid).jpgIllustratie: Reinoud Bekkema

Veiligheid is altijd al een prioriteit bij afvalondernemingen. Toch gaat het nog regelmatig fout. Alleen al bij de leden van de Vereniging Afvalbedrijven (VA) hebben zich in de periode 2005 - 2010 elf dodelijke ongevallen voorgedaan. Ook de Arbeidsinspectie heeft de sector de afgelopen jaren regelmatig als speerpunt aangewezen voor verbeteringen. Bijvoorbeeld in 2009 en in 2008 voor de inzameling- en in 2011 voor de recyclingacativiteiten. Er lijken voldoende middelen en materieel te zijn om in de sector veilig te kunnen werken. Het probleem is dat er onvoldoende 'veiliegheidsbewustzijn' is. Kortom, veiligheid zit nog niet bij iedereen tussen de oren. Dat geldt niet alleen voor de werkvloer, maar ook voor midden-management en directies. Iedereen heeft zijn functie en taak bij veiligheid, en dat heeft niet iedereen op het netvlies.

Daarom is het project ‘Versterking Arbeidsveiligheidscultuur’ in het voorjaar van 2011 van start gegaan. Hier hebben 24 bedrijven van de VA aan deelgenomen. Eerst werd bij de deelnemende bedrijven gemeten hoe het er voor stond met de veiligheidscultuur. Daarna zijn workshops en trainingen georganiseerd en hebben de bedrijven verbeterplannen opgesteld. Op dit moment wordt de nameting gedaan om de resultaten te kunnen beoordelen. Het project heeft duidelijk gemaakt op welke manier je kunt werken aan het versterken van de veiligheidscultuur.

Om de kennis te verspreiden, is een congres georganiseerd. Tijdens dat congres op 23 mei worden de resultaten van het project gepresenteerd. In interactieve sessies kunnen deelnemers de ervaring van anderen vernemen. Staatssecretaris Paul de Krom zal het congres afsluiten. Het congres is tevens het startschot voor het vervolg van het project en staat dan ook open voor niet-leden van de VA. Er volgt ook nog een project voor bedrijven die aan de eerste ronde niet hebben meegedaan.

Datum, tijd: 23 mei, van 9.00 tot 16.00 uur
Plaats: Edda Huzid in Voorthuizen (20 kilometer ten oosten van Amersfoort).
Doelgroep: directieleden en bedrijfsmanagers

Aanmelden: info@verenigingafvalbedrijven.nl

Meer weten over Vereniging Afvalbedrijven?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website