Categorie: Producten | Gepubliceerd: 11 maart 2013

65.000 deelnemers Landelijke Opschoondag

De week van Nederland Schoon is van start gegaan met de Landelijke Opschoondag. Dit jaar maakten bijna 65.000 vrijwilligers hun buurt vrij van zwerfafval.

De Landelijke Opschoondag vond afgelopen zaterdag plaats. Ondanks dat het praktisch de hele dag regende, vonden er veel acties plaats. Op supportervanschoon.nl werden meer dan duizend acties aangemeld. Nederland Schoon meldt dat er dit jaar opvallend veel acties worden georganiseerd met en voor leerlingen van basis- en voortgezet onderwijs.

Daarnaast versterken de opruimacties ook steeds vaker een sociaal aspect: de band met buren en buurtbewoners wordt en masse aangehaald. Dat houdt ook verband met het thema van dit jaar: 'Supporter van Schoon'. Het idee daarvan is dat een 'supporter van schoon' het goede voorbeeld heeft door eigen afval in de prullenbak te gooien, en zo af en toe iets van een ander. Dat werkt aanstekelijk op anderen. "Door alle individuele, lokale 'schoon' initiatieven met elkaar te verbinden maken we een grotere vuist en wordt bewezen dat vele Nederlanders eensgezind en met hetzelfde doel aan de slag zijn: een schone leefomgeving en daarmee een schoner Nederland", aldus Nederland Schoon.  

Op sommige plekken had het slechte weer toch invloed op de opkomst. In Lansingerland wordt daarom op 23 maart een vervangende zwerfvuilactie georganiseerd, om mensen die eerder wegens het weer van deelname afzagen, toch een kans te bieden in actie te komen. Ook kwamen niet alleen vrijwilligers in actie. In aanloop naar de Opschoondag werd vrijdag een provinciebrede controle op milieuhandhaving in het buitengebied van Drenthe en Zuidoost Groningen georganiseerd. Opsporingsambtenaren van de Koninklijke Marechaussee, Het Drentse Landschap, de Hengelsportfederatie, Waterleidingmaatschappij Drenthe, Staatsbosbeheer en diverse gemeenten werkten daarvoor samen. Ze troffen meer dan 45 afvaldumpingen aan. Eén persoon werd zelfs op heterdaad betrapt.

Meer weten over Stichting Nederland Schoon?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website