Categorie: Producten | Gepubliceerd: 17 april 2013

Nedvang licht individuele afspraken gemeenten toe

Nedvang neemt binnenkort contact op met alle gemeenten om de model-deelnemersovereenkomst voor de inzameling van huishoudelijk afval toe te lichten.

De modelovereenkomst vormt de basis voor de samenwerking in de uitvoering van de Raamovereenkomst Verpakkingen 2013 - 2022. In de overeenkomst staan de individuele afspraken tussen Nedvang en de gemeente. De modelovereenkomst is afgestemd met Nedvang, de NVRD en de VNG.

Extra vergoeding zwerfafval

In de Raamovereenkomst staat dat gemeenten jaarlijks 20 miljoen ontvangen voor extra inzet op de preventie en aanpak van zwerfafval. De vergoeding wordt verdeeld onder gemeenten op basis van een vast bedrag, aangevuld met een uitkering per inwoner van de gemeente. Iedere gemeente is vrij om dit geld naar eigen inzicht in te zetten om het lokale zwerfafvalbeleid een impuls te geven. Nedvang keert dit bedrag uit, als uitvoeringsorganisatie van het verpakkende bedrijfsleven. In WasteTool, het registratiesysteem voor de verschillende stromen ingezameld verpakkingsafval, moeten gemeenten registreren hoe de zwerfafvalbijdrage is ingezet. De verantwoordingsverplichting is gericht op het delen en vergroten van kennis op het gebied van de aanpak van zwerfafval. 

Kunststof

Naast de extra vergoeding voor zwerfafval, is ook de vergoeding voor de kunststofinzameling vastgesteld. In 2013 ontvangen gemeenten 445 euro per ton en in 2014 430 euro per ton. Dit is conform de afspraken in de Raamovereenkomst Verpakkingen 2013 – 2022. Daarin staat ook dat gemeenten vanaf 1 januari 2015 zelf zorgen voor het sorteren van kunststofverpakkingsafval. Ze kunnen er dan ook voor kiezen het materiaal zelf te gaan vermarkten.

Meer weten over Nedvang?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website