Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 28 augustus 2013

AVR officieel los van Van Gansewinkel

Met ingang van 28 augustus 2013 heeft de Van Gansewinkel Groep het afval- en energiebedrijf AVR verkocht aan een door Chueng Kong Infrastructure (CKI) geleid consortium.

Het voornemen van de verkoop werd op 17 juni bekend gemaakt en was alleen nog afhankelijk van goedkeuring door de kartelautoriteiten en de volmaking van de juridische splitsing van de organisatie. De kartelautoriteit keurde onlangs de overname goed. De aandelen zijn op 28 augustus 2013 officieel overgedragen, hiermee is het verkoopproces van AVR definitief afgerond. Bij de officiële overdracht waren Andrew Hunter, Deputy Managing Director van CKI, aanwezig, evenals Cees van Gent, CEO Van Gansewinkel Groep, en het nieuwe management van AVR.

De verkoop betreft de twee afval- en energiecentrales in Rozenburg en Duiven en de overslagstations in Den Haag, Utrecht en Rotterdam. Met de verkoop is een bedrag gemoeid van 943,7 miljoen euro. Dit bedrag is gelijk aan de overnamesom zoals die in juni is bepaald. Volgens ingewijden is dat ongeveer 300 miljoen euro boven de huidige waarde van de onderneming.

Alle 430 medewerkers en het management gaan mee met de verkoop. Yves Luca, die als COO bij Van Gansewinkel al verantwoordelijk was voor AVR, en de heer Rob de Fluiter Balledux (CFO Van Gansewinkel Groep) stappen over naar AVR en zullen daar de nieuwe Raad van Bestuur vormen. Yves Luca is benoemd tot CEO van de nieuwe onderneming. De plaats van de CFO bij van Gansewinkel wordt ingenomen door Joost Sliepenbeek.

AVR is zich de afgelopen jaren meer gaan richten op de levering van duurzame energie. Het nieuwe moederbedrijf CKI wenst deze koers te continueren. AVR zegt voor CKI een waardevolle toevoeging aan haar activiteiten te zijn. Die bevinden zich op het gebied van infrastructuur voor energie, water, transport en afvalbeheer. Dat laatste is relatief niet een grote activiteit. Het management van AVR ziet de overname als een internationale erkenning voor haar inspanningen om op duurzame wijze met restafval om te gaan.

Facts AVR

  • 2,3 Mton verwerkingscapaciteit, waarvan1,7 Mton voor afval
  • 2 verwerkingslocaties in Rozenburg (Havengebied Rotterdam) en Duiven (nabij Arnhem)
  • 4 overslagstations in Rotterdam, Den Haag en Utrecht met totale capaciteit van 1 miljoen ton
  • Verwerkingscapaciteit in
    i) brandbaar afval
    ii) biomassa afval hout
    iii) biomassa papier pulp residu
    iv) industrieel afvalwater
    v) composteren
  • Totaal opgesteld thermisch vermogen bedraagt afgerond 700 MW
  • Aantal werknemers: 430

Profiel AVR

AVR investeert in projecten waarbij processtoom en stadswarmte waardevolle producten zijn uit het afvalverbrandingsproces. AVR ontwikkelt deze projecten in langdurige partnerships met de betrokken partijen. Denk hierbij aan het met Stedin reeds in gebruik genomen stoomnetwerk in het Rotterdamse havengebied, de stadsverwarming in Rotterdam met het Warmtebedrijf Rotterdam (operationeel eind 2013), en de stadsverwarming in Duiven met Nuon. De omliggende procesindustrie en duizenden huishoudens in de regio’s maken dankbaar gebruik van de duurzame energie. De afvalverbrandingsinstallatie in Rozenburg zal in 2015 groeien naar een netto energierendement boven de 60 procent.

Om een constante stroom van afvalbrandstof te garanderen, zegt AVR over een groot netwerk van klanten te beschikken, zowel nationaal en internationaal. Er bestaat een groeimarkt voor de import van afval uit regio’s waar energie uitkoppeling in stoom, warmte en elektriciteit minder vanzelfsprekend is, zoals Italië, het Verenigd Koninkrijk en België. Vanzelfsprekend zegt AVR daarbij oog te houden voor de juiste balans tussen recycling, transport en energie-output.

Het consortium

Het consortium dat AVR heeft verworven, wordt geleid door Cheung Kong Infrastructure Holdings Limited. Cheung Kong Infrastructure Holdings Limited heeft een aandeel van 35 procent in de investering. De andere leden van het consortium zijn Cheung Kong (Holdings) Limited met een aandeel van 35 procent, Power Assets Holdings Limited met een aandeel van 20% en de Li Ka Shing Foundation Limited met een aandeel van 10 procent.

De Cheung Kong Group is een toonaangevend multinationaal conglomeraat van bedrijven met Hong Kong als basis. Het bedrijf opereert in 52 landen en heeft wereldwijd ongeveer 270.000 mensen in dienst. Onder de leden van de Cheung Kong Group bevinden zich alleen al in Hong Kong de bedrijven Cheung Kong (Holdings) Limited, Hutchison Whampoa Limited en Power Assets Holdings Limited die deel uitmaken van de Hang Seng Index en Cheung Kong Infrastructure Holdings Limited, CK Life Sciences Int’l., (Holdings) Inc., Hutchison Telecommunications Hong Kong Holdings Limited, Hutchison Harbour Ring Limited en TOM Group Limited, bedrijven die genoteerd zijn op de Main Board van de Hong Kong Stock Exchange.

De gecombineerde marktwaarde van de in Hong Kong genoteerde bedrijven van de Cheung Kong Group bedroeg op 31 juli 2013 HK$ 945 miljard.

Meer weten over Renewi Nederland BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website

Meer weten over AVR - Afvalverwerking BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website