Voor het eind van 2013 wordt begonnen met de aanleg van een warmtenet in Nijmegen, waarbij gebruik wordt gemaakt van restwarmte van ARN.
De plannen voor een restwarmtenet stammen al uit 2009. Vorig jaar stemde de Nijmeegse gemeenteraad er mee in. Daarna werd de totstandkoming van het warmtenet opgenomen als doelstelling in een Green Deal tussen ARN, Alliander, Nuon, provincie Gelderland, de gemeente Nijmegen en de Rijksoverheid.
Het net moet de warmte van ARN onder de Waal door gaan geleiden naar woningen en bedrijven in de wijken Waalfront en Waalsprong. Daarmee moet 21 miljoen kilo CO2-uitstoot bespaard worden. "Dat komt neer op een reductie van 70 procent ten opzichte van individuele ketelverwarming voor woningen", zegt Michiel Hustinx, programmamanager klimaat en energie.
Omdat tussen de avi van ARN en de wijken zes kilometer afstand en twee waterwegen liggen, zijn er forse investeringen nodig voor het project: in totaal 100 miljoen euro. De overheid draagt daaraan 2,5 miljoen euro bij, zo is afgesproken in de Green Deal.
Het net ligt er nog niet, of er is al interesse in uitbreiding. Bedrijven en andere stadsdelen zouden de restwarmte ook willen benutten. Het hoofddistributienet zou daarvoor uitgebreid kunnen worden naar het station en de universiteit. Hustinx: "Daarnaast is op het bedrijventerrein Oost- en Westkanaalhavens veel animo. De hoofdleiding loopt door dit terrein en bedrijven geven aan hier graag gebruik van te maken. De belangstelling is zelfs zo concreet dat we het tracé iets hebben verlegd om aansluitingen in de toekomst mogelijk te maken." Daarnaast willen bedrijven hun expertise ter beschikking stellen voor een energieneutraal bedrijventerrein. Hiervoor wordt gedacht aan een nieuwe Green Deal.
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website