Categorie: productnieuws | Gepubliceerd: 25 oktober 2013

Eerste certificaat voor bodemassen in beton voor Heros Sluiskil

Heros Sluiskil heeft als eerste bedrijf in Nederland het KOMO productcertificaat voor AEC-granulaat als toeslagstof in beton.

productie granova.jpgProductie van Granova.

De afgelopen twee jaar is de BeoordelingsRichtLijn (BRL) ontwikkeld om de gestandaardiseerde toepassing van AEC-granulaat in beton mogelijk te maken. Daarmee wordt invulling gegeven aan de Green Deal waarin het vervangen van primaire grondstoffen (in dit geval zand en grind) door AEC-granulaat voor de vergroening van betonproducten is vastgelegd.

AEC-granulaat vindt zijn herkomst in bewerkte AEC-bodemas (reststoffen na verbranding van afval). Deze AEC-bodemas wordt op de Heros locatie in Sluiskil bewerkt. Na de bewerking wordt het afgezet in infra-structurele projecten. Onlangs vierde Heros Sluiskil dat er dit jaar 1.000.000 ton uitgeleverd is in dit soort projecten.
Door de AEC-bodemas verder te bewerken in een daarvoor speciaal ontwikkelde installatie, ontstaat AEC-Granulaat, wat op de markt wordt gebracht onder de handelsnaam Granova®. Voordat dit product toegepast mag worden dient de kwaliteit van het gehele proces te zijn gewaarborgd. Dit wordt gecontroleerd door een certificerende instantie. Met het nu verkregen certificaat voldoet Heros als eerste in Nederland aan de voorwaarden om zand en grind in beton gedeeltelijk te vervangen door Granova, de handelsnaam voor dit granulaat.
Inmiddels zijn verschillende betonfabrikanten met Granova proefproducties aan het maken. De verwachting is dat Heros in 2014 ca. 75.000 ton Granova zal produceren en verkopen.

Meer weten over Heros Sluiskil BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website