De waterschappen die aandeelhouder zijn van Slibververwerking Noord-Brabant (SNB) hoeven toch geen miljoenen bij te betalen.
Dat is de uitkomst van overleg met de Deutsche Bank. SNB stak in 2006 270 miljoen euro in derivaten via een zogenaamde 'Switch Transaction'. Het bedrijf had dat bedrag op drie bankrekeningen staan en kocht een verzekering in bij Deutsche Bank: als één van de banken failliet zou gaan, zou Deutsche Bank het bedrag garanderen. SNB stond zelf garant voor een verzameling van 117 bedrijfsobligaties ter waarde van 270 miljoen euro.
Door de economische crisis kelderde de waarde van die derivaten echter drastisch. Toen in 2012 de boekhoudregels veranderden en SNB de actuele (negatieve) waarde van deze derivaten in de jaarrekening op moest nemen, werd het eigen vermogen eveneens negatief en kwam het bedrijf in financiële problemen. Voorheen kon de transactie tegen de aankoopprijs opgenomen worden, waardoor er niets aan de hand leek. Doordat het eigen vermogen van SNB negatief werd, kreeg Deutsche Bank bovendien de mogelijkheid om het contract op te zeggen. Dan had SNB miljoenen euro's op moeten hoesten, die het bedrijf niet had. En dat terwijl de derivaten volgens SNB juist bedoeld waren om de financiële risico's te beperken.
Nu is afgesproken dat het contract gewoon door kan lopen tot 2017 en dat noch SNB, noch de waterschappen, bijbetalingen hoeven te doen. Deutsche Bank heeft met SNB afgesproken dat zij hun contract over de Switch Transaction voortzetten op basis van 'oude' regels over verslaglegging, waarbij dus de aankoopwaarde en niet de actuele waarde in de jaarrekening wordt opgenomen.
Inmiddels ontwikkelt de actuele waarde van de Switch Transaction zich
weer positief. Vanaf 2013 verwacht SNB weer een positief eigen vermogen te
hebben. Directeur Marcel Lefferts vertrouwt erop dat de waarde zal blijven
stijgen, zo dat SNB en Deutsche Bank de ruiltransactie in september 2017
‘met gesloten
beurzen’ kunnen afronden.
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website