Dit jaar moeten achttien milieueilanden het gescheiden inzamelen van huishoudelijk afval in Enschede veel makkelijker maken. Eind volgend jaar moeten er 35 eilanden operationeel zijn.
Enschede heeft zich net als de andere gemeenten in de Regio Twente gecommitteerd aan de Twentse afvalvisie. Het doel is 50 kilo restafval per persoon per jaar in 2030. Afvalscheiden moet daarom voor de burgers veel eenvoudiger worden, want de scheidingsdoelen worden nog niet gehaald. In 2013 lag het scheidingspercentage op 43% en dat moet in 2015 53% worden.
Naast het huis aan huis inzamelen van verschillende gescheiden stromen, bieden de gemeente en Twente Milieu ook de mogelijkheid om die verschillende stromen op één plek zelf weg te brengen. Voor de locaties van de eilanden is vooral gekeken naar het gemak voor de inwoner. Dichtbij winkelcentra en een evenredige spreiding in de stadsdelen, zodat iedereen dichtbij huis het afval makkelijk gescheiden kan aanbieden.
De komende weken leggen de gemeente Enschede en Twente Milieu extra focus op de ‘grondstoffen’ textiel en glas, ook onderdeel van de nieuwe milieueilanden. Textiel en glas krijgen een eigen ondergrondse container op de milieueilanden. De focus is nodig, want in het huishoudelijke restafval zit nog veel potentieel herbruikbaar en recyclebaar textiel en glas.
De inwoners van Enschede kunnen met al hun textiel terecht bij de milieueilanden en daarnaast wordt er een aantal keer per jaar huis aan huis ingezameld. Twente Milieu vormt de eerste schakel in de Twentse Textiel Cirkel, een uniek regionaal samenwerkingsverband op het gebied van gebruikt textiel. De Twentse Textielcirkel bestaat uit Twente Milieu, Het Goed, De Beurs en Texperium, die in december 2013 besloten samen te gaan werken, waarbij iedere partij zijn verantwoordelijkheid neemt voor zijn rol in de inzameling, sortering, verkoop en verwerking van gebruikt textiel.
Burgers van Enschede brachten in 2013 ongeveer 15 kilo glas per persoon naar de glasbak. Het landelijke streven voor soortgelijke steden ligt op 24 kilo. Om dit te verbeteren, haakt de gemeente Enschede aan bij de landelijke campagne rond glas van Nedvang (NEDerland Van Afval Naar Grondstof) Met de heldere boodschap: “Een beetje restjes aan het glas is geen bezwaar, doe deksel of dop erop en breng het naar de glasbak."
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website