Categorie: Producten | Gepubliceerd: 14 september 2015

Dertigduizend minder zwerfpeuken op Rotterdamse straat

In het Rotterdamse winkelgebied rondom de Lijnbaan is door het plaatsen van vijftig nieuwe asbakken de afgelopen maanden het aantal zwerfpeuken aanzienlijk teruggebracht.

joost eerdmans en heleen van Zutpen peukenbestrijding Rotterdam.jpgNederland Schoon directeur Heleen van Zutphen en de Rotterdamse wethouder Joost Eerdmans.
Foto: Nederland Schoon

Dit gebeurde aan de hand van een onderzoek, het plaatsen van gifgroene asbakken en het betrekken van ondernemers en hun personeel. In zeven weken tijd zijn er zo ruim dertigduizend peuken in de asbakken gegooid. De afgelopen weken is het gebruik van de asbakken bovendien sterk toegenomen. Op dit moment worden er wekelijks ruim vijfduizend peuken in de asbakken weggegooid. Gezien deze positieve resultaten kijkt de gemeente Rotterdam naar de mogelijkheid om de aanpak ook op andere plekken met veel peukenoverlast uit te rollen.

Onderzoek

Opvallende cijfers uit het onderzoek zijn onder meer dat 25 procent van de rokers zijn peuk niet als afval ziet. Van de overige 75 procent die een peuk wel als afval bestempeld, zegt 69 procent zijn peuk alsnog op de grond of in de put te gooien. Voornaamste redenen daarvoor  zijn gemakzucht (35 procent) en onbewust gedrag (17 procent).

Aanpak

De aanpak van de zwerfpeukproblematiek is ontwikkeld door Stichting Nederland Schoon in samenwerking met de gemeente Rotterdam en Bilfinger, de gebiedsmanager van het Lijnbaangebied namens de Vereniging Lijnbaanakkoord. Wethouder Joost Eerdmans maakte de resultaten van de peukenaanpak op de Lijnbaan bekend.

Meer weten over Stichting Nederland Schoon?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website

Meer weten over Gemeente Rotterdam?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website