Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 28 september 2015

Remondis gaat verder met afval en rioolactiviteiten Dusseldorp

Het Duitse Remondis gaat haar positie in Oost-Nederland aanzienlijk versterken als de overname van de Dusseldorp Groep door de ACM wordt goedgekeurd.

Voor de zomer werd al duidelijk dat de Dusseldorp niet zelfstandig verder kan gaan. Uiteindelijk hebben de aandeelhouders van Dusseldorp Groep besloten hun aandeel in het familiebedrijf te verkopen. Met Remondis is overeenstemming bereikt over de overname van de aandelen. De activiteiten van de Dusseldorp Groep, met een jaaromzet 2014 circa € 135 miljoen, bestaan uit afvalverwerking en recycling, rioolservice en infra- en sloopactiviteiten. De overnames zijn nog onder voorbehoud van de toestemming van de ACM (Autoriteit Consument en Markt). Partijen hebben afgesproken geen uitspraken te doen over de overnameprijs. De niet afvalactiviteiten zullen worden afgestoten.

De overname van Dusseldorp betekent een aanzienlijke versterking van de positie van Remondis in de Nederlandse markt van recycling- en afvalactiviteiten. Onderdeel van de overname zijn meerdere locaties in Oost- en Noord-Nederland en meer dan 180 bedrijfsvoertuigen. Bij de over te nemen activiteiten op het gebied van inzameling & recycling en rioolservice werken ongeveer 375 medewerkers. De activiteiten worden voortgezet onder de naam van het nieuwe moederbedrijf.

Remondis heeft focus op overnames

Remondis is marktleider in Duitsland en heeft in diverse Europese landen een stevige positie op het gebied van afvalinzameling, afvalverwerking en afvalwater. In Nederland is het bedrijf relatief nog klein. Eerst vanuit Ede waar ze in 2007 Pietje Papier overnam  en later ook vanuit Zwolle werden vooral de activiteiten op het gebied van papier en bedrijfsafval uitgebreid. Remondis schreef incidenteel ook in op inzameling van huishoudelijk afval. Daarnaast heeft Remondis een participatie in de avi ARN en heeft ze papier activiteiten en samenwerkingsverbanden in Noord-Holland. Remondis Argentia in Moerdijk behoort tot een andere divisie van het bedrijf. Ook de opwerking van avi-bodemassen in Sluiskil behoren tot het Rethman concern, het moederbedrijf van Remondis.

EKF-20130522-9877.jpgWerner Hols, directeur Remondis Internationaal. Foto: Erik Karst

De afgelopen periode heeft Remondis zich nog nadrukkelijker op het overname pad begeven dan voorheen. Dat betreft niet alleen Nederland, maar ook de ons aangrenzende landen Zoals België en Engeland. Voor Nederland was de focus eerst gericht op overheidbedrijven die afstand wilden doen van een commerciële activiteiten. Werner Hols, indertijd directeur van Remondis regio West, stelde overheidsbedrijven duidelijk voor een keuze: privaat of publiek, maar niet er tussenin. In 2013 en 2014 lukte dat goed, maar 2015 liep ze Dar mis. In die periode nam ze overigens ook kleinere regionale spelers met activiteiten in bedrijfsafval en groenrecyling over.

Tussen de beide familiebedrijven bestaan sinds lange tijd zowel zakelijke als ook persoonlijke contacten. Beide ondernemingen werken niet alleen samen bij het aanleveren van afval aan de Remondis dochter ARN in Nijmegen, maar ook op het gebied van transport en logistiek en bij de verwerking van gevaarlijk afval. Werner Hols, directeur Remondis Internationaal, benadrukt de overeenkomsten: “Wij verheugen ons dat wij de grote traditie van het familiebedrijf mogen voortzetten. We zijn ons bewust van de sociale verantwoordelijkheid die de Dusseldorp Groep in Lichtenvoorde en in Oost-Nederland heeft en willen deze traditie graag voortzetten. Remondis is zelf een succesvol familiebedrijf, dat zich met het motto van de Dusseldorp Groep “De oplossing dichtbij” zeer goed identificeren kan. Wat voor betekenis deze versterking heeft, blijkt wel uit het feit dat het nieuwe hoofdkantoor van Remondis Nederland in Lichtenvoorde gevestigd zal worden.”

EKF-20130522-9917.jpgDr. Andreas Krawczik, directeur Remondis Nederland. Foto: Erik Karst

Dr. Andreas Krawczik, directeur van Remondis Nederland, licht de betekenis van de koop toe: “Tot onze groeistrategie behoort niet alleen het behouden en zekerstellen van de arbeidsplaatsen. Remondis Nederland richt zich tevens op verdere groei door het uitbreiden van de klantenkring en door het overnemen van ondernemingen, bij voorkeur in Gelderland en de regio Overijssel. Met deze stap kunnen wij onze gecombineerde diensten aan overheidsinstellingen en het bedrijfsleven nog verder verbeteren.”

Omdat de activiteiten van Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek niet aansluiten bij haar kernactiviteiten, heeft Remondis het voornemen dit onderdeel door te verkopen. In ReintenInfra is een strategische koper gevonden, die in Oost-Nederland al actief is met bedrijven in de grond-, weg- en waterbouw, waaronder Twentse Weg en Waterbouw (TWW), Moes Infra, Dostal Wegenbouw, Negam, Dega en de Asfalt Centrale Hengelo. Bij de over te nemen activiteiten op het gebied van infra, sloop en milieutechniek werken ongeveer 200 medewerkers. ReintenInfra gaat de overgenomen activiteiten onder de naam “Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek” voortzetten.

Adriaan Visser.jpgAdriaan Visser, interim directeur Dusseldorp Groep

Dusseldorp verdwijnt als naam

Adriaan Visser, (interim) algemeen directeur van de Dusseldorp Groep, is positief over het bereikte resultaat: “Met de verkoop van de Dusseldorp Groep is de continuïteit van de onderneming gewaarborgd. Voor onze klanten geldt dat door aansluiting bij het internationaal opererende Remondis de kwaliteit van de dienstverlening wordt verbeterd, waarbij de mogelijkheden voor recycling van het ingezamelde afval toenemen als onderdeel van een circulaire economie. Ook zal Remondis bijdragen aan de verdere (landelijke) doorontwikkeling van de dienstverlening op het terrein van rioleringssystemen en afvalwaterzuivering. Ook de aansluiting van Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek bij de regionaal actieve ReintenInfra groep biedt een prima platform voor duurzame groei. Voor haar klanten geldt dat de dienstverlening verder wordt geoptimaliseerd, waarbij landelijk het duurzaam slopen verder kan worden doorontwikkeld. Al deze ontwikkelingen bieden kansen voor onze medewerkers en mogelijkheden voor groei in de markten waarin we nu actief zijn.”

Het gaat al enige tijd zeer moeizaam met Dusseldorp. Begin 2014 werden de eerste ontslagen aangekondigd als voorbode van een naar later zou blijken ingrijpende reorganisatie. 2013 was volgens directeur Frank Dusseldorp het slechtse jaar ooit, en er moest worden ingekrompen. Het marktherstel bleef te lang uit, en het nemen van maatregelen was te lang uitgesteld. Het bleek niet genoeg. Eind van 2014 werd een grote reorganisatie aangekondigd door oud Sita-topman Adriaan Visser. Hij had de directietaken overgenomen van Frank Dusseldorp omdat deze dermate ernstige rugklachten had, dat werken niet meer mogelijk was. Belangrijke oorzaak van de slechte situatie waren de activiteiten in Noord-Nederland, waar Dusseldorp ondanks de overname van de Jager in 2008 nooit goede voet aan de grond kreeg. Medio 2015 werden de activiteiten gestopt of overgedragen. Toen was al duidelijk dat het bedrijf verkocht zou gaan worden, hoewel de familie daarover nog wel moest besluiten.

Meer weten over Dusseldorp B.V.?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline

Meer weten over REMONDIS Nederland?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website