Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 11 oktober 2016

Green Deal Bodemassen krijgt invulling met opening installatie

Op de dag van de duurzaamheid is de bodemaswasinstallatie van HVC in Alkmaar officieel geopend.

161011 Bodemaswasinstallatie geopend.jpgOfficiële opening van de bodemaswasinstallatie van HVC op 10 oktober. V.l.n.r: Dion van Steensel (directeur HVC), Chris Kuijpers (directeur-generaal ministerie van Infrastructuur en Milieu), Haico Wevers (directeur Boskalis Environmental)
Foto: Marc Dorleijn

Samen met Chris Kuijpers (directeur-generaal ministerie van Infrastructuur en Milieu) en Haico Wevers (directeur Boskalis Environmental), opende Dion van Steensel (directeur HVC) gisteren de nieuwe bodemaswasinstallatie. De installatie met een capaciteit van 300 kton per jaar is de eerste operationele, grootschalige installatie voor het schoonmaken van de bodemassen die overblijven na het verbranden van restafval. Het gereinigde materiaal is een volwaardige vervanger van zand en grind en kan bijvoorbeeld worden gebruikt als fundering onder wegen en fietspaden of worden toegepast in asfalt en beton.

Invulling Green Deal Bodemassen

Met de installatie, waarvan de bouw in januari dit jaar van start ging, wordt invulling gegeven aan de circulaire economie en aan de Green Deal Bodemassen. Volgens de Green Deal Bodemassen moet vanaf 1 januari 2017 de helft van de bodemas van afvalenergiecentrales vrij toepasbaar zijn. Vanaf 2020 geldt dit voor alle bodemassen. Diverse partijen, waaronder Boskalis Environmental, HVC en Afvalzorg, hebben onderzoek gedaan naar innovatieve wastechnieken om het materiaal schoner te maken. In februari dit jaar zette ook Afvalzorg samen met Boskalis de eerste stappen voor een grootschalig bewerkingscentrum (600 kton per jaar) voor bodemas op de locatie Nauerna van Afvalzorg.

Meer weten over HVC?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website

Gerelateerde artikelen