Categorie: Producten | Gepubliceerd: 14 december 2016

Bollegraaf trekt sortering Ecotri naar hoger plan

Bollegraaf Recycling Solutions heeft de opdracht voltooid van het Franse Ecotri om de bestaande single stream sorteerinstallatie uit breiden en te verbeteren tot een van de grootste in Frankrijk.

Met de upgrade kan Ecotri in een vroeg stadium van het proces het plastic folie uit de afvalstroom sorteren. Dit vergroot het totale volume van het single stream afval dat verwerkt kan worden. De nieuwe installatie kan 20 ton per uur aan en sorteert papier, karton, PET, HDPE, PS, PP, PE, plastic folie uit. Voor het project wordt samengewerkt met Tomra voor de optische sortering en met zusterbedrijf Lubo Systems voor de zeeftechnologie.

Installation_SingleStream_Ecotri_Fouesnant_bollegraaf.jpgEcotri is de eigenaar van de Fouesnant MRF dat het afval verwerkt van 12 lokale autoriteiten (365.000 inwoners). Met een vergunde capaciteit  van 65 kton per jaar en een productiecapaciteit van 20 ton per uur, is het een van de grootste installaties in Frankrijk. Ecotri beheert nog twee andere sorteerinstallaties , in Caudan en Glomel.

Schonere output

Om 95 procent  zuiverheid te behalen is de installatie uitgerust met de Lubo Elliptical, een ballistische sorteermachine. De materiaalstroom wordt verdeeld in drie fracties; het scheidt 3d fracties, zoals blikjes, flessen of stenen van 2D fracties zoals papier en plastic folie en scheidt de kleine fracties, afhankelijk van de fractiegrootte. De Lubo Elliptical is uniek door zijn verstelbare schermoppervlakte en de manier waarop het materiaal agiteert. Het resultaat hiervan is zeer efficiënte scheiding met een lange levensduur en lage TCO.

Minder onderhoud

Plastic folie, zoals winkel tasjes en inpakmateriaal, maken het sorteerproces van herbruikbaar materiaal moeilijker en tijdsintensiever. De Bollegraaf Filmgrabber is ontwikkeld om dit probleem op te lossen. De Filmgrabber sorteert plastic folie van andere herbruikbaar materiaal in het begin van het scheidingsproces, waardoor meer dan 70 procent  van de plastic folie groter dan A4 formaat uit de materiaal stroom wordt gehaald. De machine bestaat uit een roterende trommel met een afwisselende snelheidsmotor en uitstekende pinnen die door het materiaal kammen en waar de plastic folie achter blijft haken. De plastic folie wordt uit de stroom getrokken, waarna de pinnen intrekken en de plastic folie in de verzamel bak wordt geblazen.

Hoge kwaliteit, lage kosten

De upgrade van Ecotri was inclusief een verhoging van de mate van automatisering van het systeem; handmatige sorteer stations zijn vervangen door kwaliteitscontrole stations. Dit reduceert de operationele kosten en vergroot de zuiverheid van de output aanzienlijk. Dit aspect was ontzettend belangrijk voor Ecotri vanwege hun toezegging om de verwerkingskosten te reduceren.

Meer weten over Bollegraaf Recycling Solutions?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website