Categorie: Producten | Gepubliceerd: 27 maart 2017

Groeiend aantal acties en deelnemers Landelijke Opschoondag

Tijdens de 15e editie van de Landelijke Opschoondag zijn meer dan 113.000 Nederlanders aan de slag gegaan om hun buurt zwerfafvalvrij te krijgen. In heel het land vonden meer dan 2.450 acties plaats.

Landelijke Opschoondag 2017.jpgAftrap van de Landelijke Opschoondag 2017 in Amsterdam-Zuidoost.
Foto: Evert Elzinga

Daarmee steeg het aantal deelnemers met 15 procent en het aantal acties met maar liefst 63 procent ten opzichte van vorig jaar. Opvallend dit jaar was volgens de organisatie het groeiend aantal jongeren dat structurele opschooninitiatieven organiseert én het recordaantal bedrijven (1.000) en scholen (700) die samen met de buurt aan de slag gingen in 388 gemeenten. 

Uit het groeiend aantal acties en vrijwilligers maakt stichting Nederland Schoon op dat Nederlanders steeds meer het nut zien van een schone buurt en zich er medeverantwoordelijk voor voelen. Met elkaar iets doen voor de buurt creëert meer verbondenheid en verhoogt daarmee een positieve en veilige sfeer. Het thema voor dit jaar is dan ook: Eén buurt, één missie”.

Het startschot voor de Landelijke Opschoondag klonk in Amsterdam-Zuidoost, waar 150 mensen uit de multiculturele buurt Venserpolder hun handen uit de mouwen staken.

Acties tijdens de Landelijke Opschoondag:

  • SAMenSCHOON
    Symbool voor de trend waarbij jongeren zelf structurele initiatieven ontplooien, staat Sam uit De Lutte. Hij wil van De Lutte het schoonste dorp van Nederland maken. Hij spoort via zijn initiatief SAMenSCHOON vriendjes maar ook ouderen aan om niet alleen tijdens de Landelijke Opschoondag, maar zo vaak mogelijk zijn goede voorbeeld te volgen en zwerfvuil op te ruimen.
  • Plastic vissen uit de Amsterdamse gracht
    Het Pulitzer Hotel in Amsterdam heeft samen met buren en ondernemers uit de negen straatjes de grachten schoongemaakt. Plastic Whale stelde zeven boten beschikbaar om gezamenlijk plastic te vissen uit de grachten rondom het hotel. De boten van Plastic Whale zijn gemaakt van het plastic dat uit de grachten is opgevist.
  • FC Volendam is ook supporter van Nederland Schoon
    Bestuursleden, werknemers, spelers, technische staf en vrijwilligers hebben alle buurtbewoners uit de regio uitgenodigd om mee te helpen met het schoonmaken van de verschillende aanlooproutes naar het stadion. Dit alles onder leiding van Monique Smit.
  • Schoonmaakactie in Biesbosch
    De ANWB organiseert tijdens de Landelijke Opschoondag een opruimactie in de Biesbosch: ‘Schoon schip in de Biesbosch’. De Biesbosch is dit jaar weer tientallen kilo’s zwerfafval lichter gemaakt.

Meer weten over Stichting Nederland Schoon?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website