Categorie: bedrijfsnieuws | Gepubliceerd: 07 april 2017

Gft-vergister Middenmeer van HVC breidt uit

HVC breidt de capaciteit van de groene energiefabriek Middenmeer uit met 25 procent. Reden is de stijging van het aanbod groente-, fruit- en tuinafval.

dreamstime_8660772.jpgFoto: Stefan Redel | Dreamstime.com

De hoeveelheid ingezameld gft is met ruim 9 procent flink gestegen. Dat is vergelijkbaar met ruim 137.000 volle bakken gft-afval van elk 140 liter. “Om het aanbod optimaal te kunnen verwerken wordt de groene energiefabriek in Middenmeer met 25 procent uitgebreid. Het is onze ambitie zoveel mogelijk gft-afval gescheiden in te zamelen, om te zetten in groen gas en via HVC Kringloopenergie te leveren aan consumenten”, aldus Chris Kuijten (directeur HVC). De uitbreiding van de groene energiefabriek is naar verwachting in de zomer van 2018 afgerond.

In de fabriek wordt nu jaarlijks ruim 115 kton aan gft verwerkt tot groen gas en compost. Bacteriën zetten er het afval om in biogas dat de basis is voor groen gas en dat wordt ingevoed in het openbare gasnet. Het overgebleven materiaal wordt omgezet in compost.

HVC Kringloopenergie

Momenteel wordt er jaarlijks 3 miljoen kubieke meter groen gas geproduceerd in Middenmeer. HVC onderzoekt de mogelijkheid om dit groene gas direct te leveren aan consumenten via HVC Kringloopenergie.

Gft-kijkdagen

Op zaterdag 22 april, zaterdag 20 mei en zaterdag 24 juni organiseert HVC bij de groene energiefabriek in Middenmeer kijkdagen. Na een presentatie krijgen geïnteresseerden een rondleiding over het terrein waarbij HVC laat zien hoe van gft en etensresten groen gas en compost wordt gemaakt.

Meer weten over HVC?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website