Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 14 april 2017

Friese instellingen kiezen voor groene stroom van Omrin

De groene stroom die Omrin voor een groot deel produceert uit biomassa van Fries huishoudelijk afval levert het bedrijf vanaf dit jaar aan de regio.

Friese instellingen, waaronder de Provincie Fryslân, 23 gemeenten, BV Sport, het Fries Museum/Keramiekmuseum Princessehof, FUMO, Omrin, Omrop Fryslân, Tresoar en Veiligheidsregio Fryslân kiezen vanaf 2017 voor duurzame stroom van Omrin, geproduceerd in de eigen regio. Zij regelen de gezamenlijke inkoop van hun energie via de Stichting Openbare Verlichting Fryslân (SOVF). Fryslân is daarmee één van de eerste provincies in Nederland die voor lokale duurzame energie kiest, en daarmee koploper in de circulaire economie.

De regionale groene stroom wordt voor een groot deel geproduceerd door Omrin uit biomassa van Fries huishoudelijk restafval dat na scheiding niet meer tot grondstof kan worden gerecycled. De stroom wordt gebruikt voor onder meer bruggen, rioolgemalen, gemeentehuizen, bibliotheken, sportcomplexen en straatverlichting. Tot 2017 werd de stroom vergroend via buitenlandse 'Garanties van oorsprong' uit IJslandse of Noorse waterkracht, of zoals in 2016 uit een Deens Windpark. Inmiddels zorgt de Reststoffenenergiecentrale (Rec) van Omrin in Harlingen voor ruim 25 procent van de totale Friese duurzame energieproductie.