CO2 die bij AEB wordt afgevangen, wordt in de toekomst mogelijk ingezet als grondstof bij tuinders.
Momenteel onderzoekt AEB de mogelijkheden voor het gebruik van afgevangen CO2 in samenwerking met Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) en Ocap, de netbeheerder van de CO2-distributieleiding die loopt van Pernis tot aan de Amsterdamse haven. Het Amsterdamse afvalbedrijf geeft aan dat de discussie rondom CO2-afvangst en opslag (Carbon Capture & Storage - CCS) wat haar betreft in Den Haag thuis hoort, maar dat het wel nut ziet in het inzetten van de CO2 als grondstof. Bij tuinders is daar al een concrete vraag naar – zij gebruiken CO2 om de plantgroei in kassen te stimuleren.
Het LTO-verduurzamingsproject Glaskracht zet in op verduurzaming van de kassen. Glaskracht werkt samen met het ministerie van Economische Zaken aan de CO2-emissiereductie in de glastuinbouw met het innovatie- en actieprogramma ‘Kas als Energiebron’. Nu gebruiken tuinders nog aardgas als CO2-bron, maar ze willen het aardgasgebruik terugdringen.
AEB wil daarom samenwerken met Ocap en tuinders in Aalsmeer, zowel vanwege de ligging, de leveringszekerheid, de beschikbaarheid en de betrouwbaarheid van de CO2 die AEB kan leveren. AEB Amsterdam onderzoekt samen met LTO Glaskracht en OCAP of CO2 uit de AEB-installatie kan worden teruggewonnen, gereinigd en via de OCAP-leiding als distributiekanaal kan worden geleverd aan de tuinders. AEB merkt wel op dat op deze wijze de CO2 niet definitief wordt vastgelegd, omdat de door planten opgenomen CO2 uiteindelijk weer vrijkomt. Wel draagt het bij aan een CO2-emissiereductie omdat het aargasstook vermindert.
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website