Categorie: verpakkingen & zwerfafval | Gepubliceerd: 14 februari 2018

Albert, wil jij mijn ValentHeijn zijn?

Actievoerders bezoeken vandaag onder coördinatie van Recycling Netwerk hun Albert Heijn-supermarkt en vragen steun voor uitbreiding statiegeld.

Vandaag, woensdag 14 februari, is het niet alleen Valentijnsdag maar ook weer een dag van statiegeldactie. In een aantal Nederlandse gemeenten gaan bewoners naar hun lokale AH-supermarkt met een Valentijnskaart en AH-flesje of blikje dat ze in het zwerfafval hebben gevonden. Zo vragen ze de supermarktketen vriendelijk om zich vóór statiegeld uit te spreken. Dit alles natuurlijk ter voorbereiding van het overleg in de Tweede Kamer op 15 maart. De “warme hartewens” van de actievoerders is dat Albert Heijn voor die tijd laat weten met statiegeld akkoord te gaan. Dat staat ook op de Valentijnskaart: “Lieve Albert, wil jij mijn ValentHeijn zijn? Draag dan statiegeld ook een warm hart toe”.

Albert Heijn is één van de partijen die nu nog het hardste lobbyt tegen de uitbreiding van statiegeld tot alle plastic flessen en blikjes. Deze actie, die ook op sociale media loopt met hashtag #ValentHeijn, stimuleert de Albert Heijn-keten om het voorbeeld van supermarkt Ekoplaza te volgen. Ekoplaza sprak zich als eerste supermarktketen uit vóór statiegeld als middel om zwerfafval te bestrijden.

De ValentHeijn-actie is deel van de Back to Sender-campagne van milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux. Mensen sturen flesjes en blikjes, die ze op straat of in de natuur vinden, terug naar de fabrikant met de vraag om de invoering van statiegeld te steunen. Dit gebeurt op social media met hashtag #BackToSender. Daarnaast sturen vele mensen de drankverpakkingen ook daadwerkelijk per post naar de gratis antwoordnummers van de fabrikanten.

Plastic flesjes en blikjes maken maar liefst 40 procent uit van het volume van het zwerfafval. Uit een peiling van Radar blijkt dat 74 procent van de Nederlanders positief is over de uitbreiding van het statiegeldsysteem naar kleine flesjes en blikjes. Onderzoek van CE Delft op toont aan dat met statiegeld het volume van blikjes en flesjes in het zwerfvuil met 70 tot 90 procent zal dalen. Het Verenigd Koninkrijk staat op het punt statiegeld in te voeren en ook Frankrijk denkt eraan.

De ValentHeijn-acties zullen tussen 10 en 17 uur plaatsvinden in Duiven, Berkel-Enschot, Purmerend, Houten en IJsselstein.

Meer weten over Recycling Netwerk?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website