Categorie: verpakkingen & zwerfafval | Gepubliceerd: 17 april 2018

'Stop met koffiecapsules'

Vanwege de grote hoeveelheid afval roept de milieuorganisatie Deutsche Umwelthilfe (Duh) op om te stoppen met koffiecapsules.

Jaarlijks worden in Duitsland 3,1 miljard koffiecapsules gemaakt. Deze zorgen voor 8 kton plastic- en aluminium verpakkingsafval en 5 kton papierafval. Volgens het Duh verbruikt Nestlé voor de Nespresso-verpakking van 1 kilo koffie in capsules 170 gram aluminium. “Het zijn echte grondstofeters”, zegt Duh-CEO Jürgen Resch op de site van de milieuorganisatie. “Ze belasten het klimaat en het milieu.”

Biologisch afbreekbaar niet milieuvriendelijk

Duh-afvaldeskundige Thomas Fischer geeft aan dat biologisch afbreekbare koffiecapsules niet milieuvriendelijk zijn. Volgens hem moeten deze capsules voor hun productie meestal gewassen worden verbouwd en de snelle biologische afbraak werkt meestal alleen onder laboratoriumomstandigheden. “Biologisch afbreekbare koffiecapsules veranderen niets aan een onnodig, afvalintensief en klimaatgevoelig verpakkingssysteem.”

Desondanks is de verkoop in Duitsland van koffiecapsules tussen 2014 en 2016 met 20 procent gestegen. Volgens Duh zijn capsules voor fabrikanten als Nestlé erg lucratief: hiermee maken ze miljarden euro’s winst.

Gerelateerde artikelen