Categorie: hergebruik | Gepubliceerd: 25 september 2018

Coolrec levert grondstoffen voor circulaire horloges

Coolrec en Circular Clockworks werken samen aan de productie van een circulaire horlogelijn. Coolrec levert hiervoor het granulaat, dat komt uit AEEA.

Circular Clockworks.jpgCirculaire horloges van Circular Clockworks.

De zwarte horloges worden gemaakt van onder meer afgedankte televisies, de witte modellen van onder meer oude koelkasten. Coolrec verzamelt en verwerkt deze apparaten, waarna de plastics in Waalwijk tot maalgoed worden opgewerkt om in Emmen op specificatie te worden gebracht. Van dit granulaat wordt de kast van het horloge gemaakt. Het lederen bandje komt van leerrechten van de schoenindustrie en is beschikbaar in twee kleuren en twee maten. Alleen het uurwerk is nieuw, dat komt uit Zwitserland.

Consumentenafval als hoofdingrediënt

“Met Circular Clockworks willen we laten zien dat deze secundaire grondstoffen geen tijdverspilling zijn”, zegt Ceriel Lucker van Circular Clockworks. “Om dat te bereiken hebben we een horloge ontworpen waarbij we consumentenafval als hoofdingrediënt gebruiken. Met dit horloge laten we zien dat deze materialen voor de maatschappij niet te hoeven worden verstopt, maar gebruikt kunnen worden in hoogwaardige producten die mensen met trots willen dragen.”

Coolrec-directeur Arjen Wittekoek vindt dat afgedankte apparaten voor een groot deel uit waardevolle materialen bestaan. “Door gebruik te maken van innovatieve technieken zijn we in staat deze specifieke plastics uit afgedankt bruin- en witgoed terug te winnen, zodat deze weer als grondstof hergebruikt worden in de vervaardiging van nieuwe producten, zoals deze duurzame horloges. Ook met deze mooie samenwerking beschermen we de wereld tegen vervuiling, het behoudt van eindige bronnen en stellen we onze partners in staat om hun duurzaamheidsdoelstellingen te behalen.”

Reparaties en onderhoud

Een horloge van Circulair Clockworks kost 149 euro en komt met een aantal zogeheten Circular Coins. Deze waardevouchers kan de koper inzetten om het apparaat in topconditie te houden. Alle reparaties en onderhoud worden met deze Coins betaald. Indien het horloge niet meer gebuikt wordt, beloofd Circular Clockworks deze terug te kopen om de onderdelen en materialen opnieuw te kunnen hergebruiken.

Meer weten over Coolrec bv?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website