Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 17 oktober 2018

Nieuw: 3D-print filament uit oude koelkasten

Refil en Coolrec introduceren een 3D-print filament gemaakt van kunststoffen afkomstig van afgedankte koelkasten.

HIPS.JPGNa het recyclen van Pet, ABS en PLA filament voegt het Nederlandse bedrijf Refil nu ook Hips (High Impact Polystyreen) toe aan haar productcatalogus. Het Hips filament is specifiek ontwikkeld voor architecten, scholen en productontwerpers. Hips is mat en gebroken wit van kleur, gemakkelijk te kleuren en eenvoudig te verlijmen. Het is daardoor geschikt om bijvoorbeeld schaalmodellen mee te 3D printen. Het nieuwe filament kan ook gebruikt worden als support materiaal dat, indien nodig, na printen verwijderd kan worden met een natuurlijk zuur, Limonene genaamd.

Afkomstig uit AEEA

Voor de productie van het filament levert Coolrec, onderdeel van Renewi, de grondstof die afkomstig is uit afgedankte elektrische en elektronische apparaten. Refil richt zich op het transformeren van het secundaire kunststof tot 3D-print filament en het wereldwijd toegankelijk maken Hips. Casper van der Meer, directeur van Refil: “Het produceren van gerecycled filament lijkt gemakkelijk, maar het verkrijgen van een constante toevoer en het handhaven van hoogwaardige kwaliteit over verschillende batches vormt een echte uitdaging. Dat is de reden waarom de ontwikkeling van Hips ons een aantal jaar heeft gekost. Samen met Coolrec is het ons gelukt om een gerecycled filament te maken waarvan we de kwaliteit kunnen garanderen.”

Het recept van het gerecyclede kunststof is geoptimaliseerd voor 3D printen, zodat krimp en kromtrekken tijdens het printen minimaal zijn. Het filament is verkrijgbaar in de standaard diameters van 2.85mm en 1.75mm en is uitvoerig en succesvol getest in vele 3D-printers. Om afval te voorkomen wordt het filament geleverd op een unieke volledige recyclebare kartonnen spoel. Momenteel zijn Refil en Coolrec bezig om ook een zwart filament van hetzelfde plastic te maken, afkomstig van afgedankte televisies. Verwacht wordt dat deze begin 2019 verkrijgbaar is.

Refil is het eerste bedrijf dat het maken van 100 procent gerecycled ABS filament uit oude Audi en Volvo en dashboards wist op te schalen tot daadwerkelijke constante fabricage van gerecyclede filamenten. Het bedrijf zegt dat ze een stabiele productie van hoogwaardige gerecyclede filamenten heeft weten te realiseren die kunnen concurreren met virgin kunststof filamenten.

Meer weten over Coolrec bv?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website