Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 22 november 2018

HVC breidt onderzoek geothermie uit

HVC gaat ook in Den Helder en Lelystad onderzoeken of er warm water in de grond zit en hoe deze op een verantwoorde wijze kan worden benut.

Den Helder-Texel-©PetervanAalst_DSC2998-klein.jpgDen Helder vanuit de lucht gezien met op de achtergrond Texel. (Foto: Peter van Aalst)

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft daarvoor opsporingsvergunningen aan het bedrijf toegekend. HVC gaat de ondergrond gedetailleerd in kaart brengen en samen met de gemeenten verkennen óf en onder welke voorwaarden de ondergrond geschikt is voor de winning van aardwarmte. Onlangs kreeg het bedrijf ook een opsporingsvergunning voor aardwarmte in Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk toegekend.

Aardgasvrij

De overheid heeft bepaald dat de energievoorziening in 2050 volledig aardgasvrij moet zijn, waardoor er moet worden gezocht naar bijvoorbeeld nieuwe manieren van verwarmen, douchen en koken. Het onderzoek van HVC moet in beeld brengen hoeveel warmte er in potentie kan worden gewonnen, met welke risico’s rekening gehouden moet worden en of deze afdoende beheersbaar zijn. HVC heeft de vergunning in overleg met de gemeenten Lelystad en Den Helder aangevraagd. De opsporingsvergunning is verkregen na advies van TNO, toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), college van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland en de Mijnraad. 

Kennis aanwezig

In Nederland is al veel kennis over de (diepe) ondergrond beschikbaar doordat er in het verleden al onderzoeken en boringen zijn gedaan naar de diepe ondergrond voor olie- en gaswinning. Al deze informatie is beschikbaar en gaat HVC gebruiken. In Den Helder wordt momenteel onderzoek uitgevoerd naar de haalbaarheid van een lokaal warmtenet met aardwarmte als bron. Samen met de gemeente maakt HVC maakt deel uit van een consortium van zeven partijen om dit te bewerkstelligen.

Duurzaamheidsopgave

In Lelystad zijn al meerdere warmtenetten van verschillende exploitanten. De gemeente kan met aardwarmte de warmtetransitie verder vormgeven en versnellen. Marco van Soerland (manager Lokale warmte HVC): “Het ontvangen van de opsporingsvergunning is een mooie stap in dit proces. Gemeenten zoals Lelystad en Den Helder erkennen de duurzaamheidsopgave en zien het belang om geothermie op een veilige en maatschappelijk verantwoorde manier te winnen. Door samen met de gemeenten  een opsporingsvergunning aan te vragen, blijft de regie op de ondergrond, publiek geborgd. Met deze vergunning hebben gemeenten en HVC het exclusieve recht verkregen om binnen dit gebied de aanwezigheid en de haalbaarheid van aardwarmte te onderzoeken.”

Meer weten over HVC?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website